Какво е холестерол и най-добрите хранителни добавки за висок холестерол

Какво е холестерол?

От лошия показател за висок холестерол, може да се предположи, че целият холестерол е лош – или че холестеролът е чужд на тялото ви. Всъщност, холестеролът се намира във всяка клетка на тялото ви и е от решаващо значение за вашето здраве. Тази восъчна, жълтеникава мазнина е градивен елемент на мембраната, обграждаща всяка от вашите клетки. Той също така играе роля в производството на витамин D, хормони и жлъчка, което помага на тялото да усвоява мазнините.

Друго често срещано погрешно схващане за холестерола е, че той основно идва от храната, която ядете. В действителност, черният дроб и червата произвеждат по-голямата част от холестерола в тялото ви – около 80%. Само останалите 20% идват от вашата диета. Животински продукти като месо, яйца и млечни продукти съдържат холестерол.

Добър холестерол срещу лош холестерол

Когато Вашият лекар провери холестерола с кръвен тест, наречен липиден профил, резултатите не са само едно число. Пълна картина на нивото на холестерола – и дали тя се нуждае от понижаване – идва от четири отделни, но свързани стойности: LDL, HDL, триглицериди и общ холестерол в кръвта.

LDL

LDL, често наричан лош холестерол, означава липопротеини с ниска плътност. LDL пренася холестерола през кръвта към клетките ви. “Лошата” част на LDL е, че при високи нива, тя има склонност да изгражда мастни плаки във вашите артерии – състояние, наречено атеросклероза. Атеросклерозата намалява притока на кръв през засегнатите артерии, което води до повишен риск от сърдечни и бъбречни заболявания, заболявания на периферните артерии, инсулт, инфаркт и кръвни съсиреци.

HDL

HDL, или липопротеин с висока плътност, често се нарича добър холестерол. Той помага за премахване на LDL от кръвта, като го пренася обратно в черния дроб, където се разгражда. По този начин HDL помага да защитите сърцето си от болести и намалява риска от инсулт.

Триглицеридите

Триглицеридите са вид мазнина, която съхранява излишната енергия от калориите, които консумирате. Високото ниво на триглицериди показва повишен риск от инсулт и сърдечни заболявания.

Общ холестерол в кръвта

Общият ви холестерол в кръвта съчетава нивата на HDL, LDL, част от вашите триглицериди и някои други мастни протеини в едно число, което прави цялостната картина на нивата на липидите в кръвта.

Добавки за понижаване на холестерола

Два от най-ефективните начини за повишаване на HDL и понижаване на LDL са физическите упраженения и хранене на здравословна диета. Консумирането на прекалено много наситени мазнини и транс-мазнини – намиращи се в червеното месо, млечните продукти и преработените храни – може да повиши нивото на нездравословен холестерол. Консумирането на твърде малко ненаситени мазнини – съдържащи се в ядките, семената, рибата и растителните масла – може да направи същото.

Ако нивата на LDL са много високи или имате по-висок риск от сърдечни заболявания по друга причина, Вашият лекар може да Ви предпише лекарство, което да понижи холестерола. Обикновено това лекарство е статин. Ако искате да опитате по-естествен подход или да не понасяте статини, може би искате да помислите за много храни и вещества, получени от храни, за които е доказано, че намаляват холестерола.

Ще намерите зашеметяващ набор от добавки за понижаване на холестерола за продажба; някои комбинират няколко активни съставки, а други съдържат само един.По-долу са някои от най-обещаващите природни добавки, за които се смята, че спомагат за понижаване на холестерола.

Ниацин

Ниацинът, известен също като витамин B3, е толкова ефективен при понижаване на LDL, като повишава HDL, което често се предписва от лекарите във високи дози. На пазара ще намерите добавки с ниска доза, които също могат да бъдат ефективни. Ниацинът може да предизвика зачервяване на лицето, а във високи дози може да навреди на черния дроб. Консултирайте се с Вашия лекар преди да приемете добавка с висока доза ниацин.

Омега-3 рибено масло

Омега-3 рибеното масло е доказано доста ефективно при понижаване на нивата на триглицеридите, повишаване на HDL и повишаване на общото здраве на сърцето. Макар че можете да получите голяма доза омега-3 мастни киселини, като ядете риба – особено сьомга, сардини и херинга – повечето хора предпочитат да я приемат като добавка за удобство.

Люспи от Psyllium

Psyllium люспи и други разтворими фибри размахват LDL от кръвта и помагат да регулирате храносмилателната система. Можете да разбъркате псилиум в чаша вода и да го изпиете или да се насладите на купа овесена каша за закуска.

Растителни стероли

Растителните стероли се срещат естествено в много зеленчуци, плодове, ядки и зърна. Нещо като растителен холестерол, те блокират усвояването на холестерола и намаляват количеството на LDL в кръвта.

Поликозанол

Поликозанол е химикал, получен от захарна тръстика, пшеничен зародиш или пчелен восък. Макар че проучванията са смесени, изглежда, че понижават LDL и намаляват производството на холестерол в черния дроб.

Екстракт от червен ориз

Екстрактът от червен ориз съдържа естествена, нискодозова форма на ловастатин, лекарство, което се предписва за понижаване на холестерола. Тя може да понижи LDL много ефективно, но внимавайте при избора на този екстракт; някои по-малко уважавани производители твърдят, че количеството на екстракта е по-високо, отколкото реално се съдържа в продукта.

Чесън

Чесънът не е просто вкусен за вашето готвене; той също е здравословен за сърцето ви. Някои проучвания показват, че чесънът допринася за по-ниски нива на LDL и общ холестерол. Той може също да намали количеството на холестерола, произвеждан от черния Ви дроб.

Guggul

Екстрактът от гугул идва от смолата на дървото Mukul myrrh. Той се използва в Индия от хиляди години за разнообразие от желани ползи за здравето, включително понижен холестерол. Въпреки че резултатите са смесени, някои проучвания показват, че той може да намали общия холестерол.

Соев протеин

Соевият протеин няма огромен ефект, но може да намали леко общия холестерол и LDL. Смяната на една или две месни ястия всяка седмица със соев протеин е лесен тласък за вашето здраве.

Често задавани въпроси

Въпрос. Наистина ли действат добавките за понижаване на холестерола?

Отговор. Да, има точни проучвания, които показват, че много от най-популярните съставки на добавките наистина намаляват нивата на LDL, повишават нивата на HDL и намаляват общия холестерол. Омега-3 мастни киселини, разтворими фибри като псилиум, растителни стероли и ниацин имат особено силни резултати в проучванията, но някои други обичайни съставки са показали смесени резултати при понижаване на нивата на холестерола в кръвта.

Въпрос: Трябва ли да вземам продукт с една съставка или комбиниран продукт, за да понижа холестерола си?

Отговор. Въпреки че и двете имат ползи, по-малко вероятно е да изпитате странични ефекти или други проблеми, ако се придържате към продукт с една съставка. Също така, ако приемате еднократна добавка и кръвните тестове показват, че нивата на холестерола са се подобрили, ще знаете, че съставката е осигурила ползата.

Въпрос. По-висока цена винаги ли показва по-високо качество, когато става въпрос за добавки за понижаване на холестерола?

Отговор. Не, не винаги. Тъй като има толкова много различни съставки и формули, които могат да понижат холестерола, ценовият диапазон за тези добавки е огромен. Като общо правило, може да искате да се придържате към известни марки, които използват доказани съставки, избягвайки цените на по-ниските цени от по-малко известни компании.

Въпрос. Трябва ли да съм загрижен за страничните ефекти, когато приемам добавка за понижаване на холестерола?

Отговор. Въпреки че повечето от съставките, използвани в тези продукти, са без странични ефекти, някои хора понякога имат чувствителност или проблеми с определени съставки. Guggal и поликозанол, например, разстройват стомасите на някои хора, докато псилиумът и другите продукти с високо съдържание на фибри могат да причинят подуване на корема или газ. Ниацин причинява зачервяване на лицето при някои хора, а в редки случаи може да увреди черния дроб във високи дози.

В следващата класация ще ви представим нашия избор за най-добрите препарати за борба с холестерола. За ваше удобство сме подбрали онлайн магазините с най-добри цени на съответните модели.


Calivita Cholestone

2-40 - Какво е холестерол и най-добрите хранителни добавки за висок холестерол - Здраве

Cholestone е хранителна добавка, предназначена за поддържане здравословните нива на холестерола.

Естествените активни съставки в продукта са ленено семе, което допринася за поддържане нормалното ниво на холестерола благодарение на високото съдържание на омега-3 ненаситени мастни киселини, и ябълков пектин, който съдържа фибри, оказващи същото действие.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

<<Провери цена>>


Чист Ябълков Пектин Тримарт

3-39 - Какво е холестерол и най-добрите хранителни добавки за висок холестерол - Здраве

300 грама 100% Чист Ябълков Пектин произведен в Германия!

Удобна опаковка тип дойпак с цип за по-лесно използване.

Получавате сертификат за произход и качество с всяка поръчка!

Пектина се произвежда в две форми – течна и прахообразна. От вида на формата зависи и реда, в който се смесват съставките при производството на хранителни продукти. Течния пектин се добавя в гореща, току-що сварена маса, а прахообразният се смесва с охладени течности или плодове. С помощта на прахообразния пектин може да се приготвят плодови конфитюри или мармалади.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

<<Провери цена>>


VitaPectin Ябълков Пектин и Инулин

4-38 - Какво е холестерол и най-добрите хранителни добавки за висок холестерол - Здраве

Какви са основните предимства на VitaPectin

Продуктите VitaPectin съдържат най-висок клас ябълков пектин. Технологията за производство осигурява усвояемост от организма на природните компоненти до 7 пъти по-висока в сравнение с познатите прахообразни, таблетни и капсулни форми на пектин. VitaPectin е бързо разтворима напитка с приятен и натурален вкус без добавена захар, консерванти и оцветители.

 • Понижава чувствително нивото на общия, „лошия” (LDL) холестерол и триглицеридите. Видими резултати се достигат само след 20-дневен курс;
 • Инактивира и извежда от организма редица биогенни токсини;
 • Елиминира токсичните тежки метали и радионуклиди;
 • Предотвратява рязкото покачване на кръвната захар след консумиране на въглехидрати;
 • Повишава капацитета на имунната защита;
 • Подобрява перисталтиката на червата и храносмилателния процес;
 • Подпомага жизнената дейност на дружествената микрофлора на дебелото черво, с което повишава общия жизнен тонус на организма;
 • Оказва бактерициден ефект спрямо стомашно-чревните патогени;
 • Съдейства за намаление на телесната маса.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

<<Провери цена>>


Гъба Рейши за намаляване на високото кръвно и холестерола, за по-добро качество на живот, Reishi plus LR Health and beauty, 30 caps

Res D38457d0cd6ecc9f98afd8c0ef90ccf2 - Какво е холестерол и най-добрите хранителни добавки за висок холестерол - Здраве

„Reishi – гъбата за дълголетие“

 • С прах и екстракт от Reishi;
 • С витамин С;
 • Позната от традициите на Далечния изток;
 • Подходящ и за вегани;

Рейши е азиатска гъба с дълга история. До 20-ти век тя е била позната само в Китай, Япония и Корея, но междувременно Западният свят и науката обръщат внимание на уникалните й свойства.

Предимства на Reishi Plus:

 • Покрива 75 % от препоръчителния дневен прием на витамин C
 • Без ГМО
 • Обвивката на капсулите е изцяло от растителен произход s
 • Подходящ за вегетарианци
 • Без съдържание на лактоза

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

<<Провери цена>>


Хранителна добавка Herbacross Fat Cross, ОТСЛАБВАНЕ, ХОЛЕСТЕРОЛ, АНТИОКСИДАНТ

Res Fe024eef4efb609d0020147a28693d99 - Какво е холестерол и най-добрите хранителни добавки за висок холестерол - Здраве

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

<<Провери цена>>


Хранителни добавки Pure Vital Масло от крил, 60 caps

Res 1ed29fd732fcb7a07ea04068f64fc0f5 - Какво е холестерол и най-добрите хранителни добавки за висок холестерол - Здраве

Богат източник на Омега-3

Маслото от крил е природен продукт, оказващ благоприятно въздействие върху всички системи в човешкия организъм. Продуктът съдържа 100% чисто масло от антарктически крил, което е богат източник на Омега-3 мастните киселини ЕPA и DHA, холин, витамин А и витамин Е, както и на мощния антиоксидант астаксантин. Маслото от крил има силно изразено антиоксидантно действие и съдейства за нормалното функциониране на клетките. Повлиява благоприятно функциите на сърдечно-съдовата система, съдейства за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане, регулира нивата на холестерол и триглицериди в кръвта. Маслото от крил подпомага естествените противовъзпалителни функции на организма и е подходящ при ставно-артритни проблеми. Подкрепя мозъчната дейност, подобрява паметта и концентрацията, благоприятства функционирането на нервната система и подобрява емоционалната устойчивост. Намалява предменструалния дискомфорт, оказва положителен ефект върху зрението, състоянието на кожата, косата и ноктите. Маслото от крил има общоукрепващо действие и тонизира по естествен начин организма.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.
<<Провери цена>>


МОМОРДИКА *180 КАПСУЛИ – При Високо Кръвно Налягане, „Лош“ Холестерол И Високи Нива На Кръвната Захар

Res F194298c91a7fccb4ee260d5ac56ffac - Какво е холестерол и най-добрите хранителни добавки за висок холестерол - Здраве

<<Провери цена>>


Хранителна добавка за висок холестерол Solgar

Res 9d70d092bfbd5bbb9afd6c24a13b231b - Какво е холестерол и най-добрите хранителни добавки за висок холестерол - Здраве

<<Провери цена>>


Хранителна добавка за висок холестерол Health Aid, Omegazon Omega 3

Res 686f008f4345c1d1ec7f0d4911e4d7e5 - Какво е холестерол и най-добрите хранителни добавки за висок холестерол - Здраве

<<Провери цена>>


Подобно ревю: Как да намалим холестерола чрез лечение с масло от крил и най-доброто масло от крил на пазара


Може би ще ви хареса
UA-143862804-2