Най-добрите бурета (бъчви)

Наръчник за избор на буре (бъчва) Всеки познавач на ракията знае, че отлежалите напитки винаги са по-добри, но със сигурност…

Наръчник за избор на буре (бъчва)

Всеки познавач на ракията знае, че отлежалите напитки винаги са по-добри, но със сигурност могат да бъдат и скъпи. Със собствено буре или бъчва за ракия можете да състарите по-евтината или домашната ракия и да ги превърнете в алкохол, който е достоен за награда.

Ако сте нови в изкуството на стареенето на ракия или използването на буре или бъчва, решението кой да закупите може да изглежда малко объркващо. Трудно е да знаете откъде да започнете, особено когато не сте сигурни кое прави бурето или бъчвата добро.

За да ви помогнем, ние от Bestix безкористно отпивахме спиртните напитки, за да намерим най-добрите бъчви за ракия на пазара, а нашето ръководство за пазаруване ще ви каже какво трябва да знаете.

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА БЪЧВИТЕ (БУРЕТАТА)

Просто казано, използването на бъчва или буре ще направи вкуса на алкохола по-добър. Най-хубавата ракия от дъбово буре става доста подобна на по-евтината ракия, когато влезе в бъчвата, но е нещо специално, когато излезе. Вместо да хвърляте много пари за ракия от най-високия клас, можете да изберете по-евтина бутилка и да я остарите сами в бъчва или буре, а още по-добре е ако можете да си сварите домашна ракия. Ето някои от нещата, които да търсите, когато пазарувате.

Материал

По-голямата част от бъчвите за ракия са направени от дъб, тъй като обикновено се смята, че придават най-добър вкус на състарен алкохол. Всъщност, тези бъчви и бурета се използват и за състаряване на уиски и някои видове уиски – а именно скоч и бърбън – могат да се продават само като такива, ако са отлежали в дъб. Това означава, че можете да намерите бъчви или бурета, направени от други дървени материали, включително хикори и клен, но те не са толкова лесно достъпни.

Произход на дървото

Белият дъб е най-добрият избор за дъбови бъчви и като цяло е от най-високите класове. Въпреки това, много бъчви са направени просто от обикновен дъб. Може да предпочитате бял дъб не само заради аромата, но и за да намалите въглеродния си отпечатък в сравнение с дъб, който се доставя от чужбина и не е характерен за България.

Металните скоби

Бъчвите и буретата имат метални ленти около обиколката, държащи дървените елементи заедно. Този хардуер може да се предлага в много облицовки, от ярък бронз до черен чугун. Завършеността на металните елементи не влияе на производителността на бурето, но донякъде променя външния вид. Кой цвят предпочитате е личен избор, така че разгледайте редица опции и вижте какво ви хваща окото.

Размер

Ще намерите бъчви или бурета, вариращи в размер от един литър (който заема около една педя) до 20 литра. Повечето хора избират по-малки бъчви за домашна употреба, защото заемат по-малко място. По принцип обаче не бихме препоръчали нищо по-малко от два литра, тъй като еднолитровата бъчва дори няма да събере една пълна бутилка уиски, след като остарее, като сте взели предвид загубата на течност поради изпаряване и поглъщане от дървото.

Персонализация

Някои производители предлагат да персонализират продуктите си чрез отпечатване, гравиране или лазерно ецване на бъчвите за ракия. Това е отлична идея, ако купувате бурето или бъчвата за подарък, въпреки че това не означава, че не бихте искали един персонализиран за ваша собствена употреба. Персонализираните бъчви за ракия също са идеални за отбелязване на специални поводи, като сватби, годишнини или забележителни рождени дни. Ако изберете персонализирана опция, проверете за степента на предлаганата персонализация. Някои компании ще добавят само едно или две имена към канелката, докато други ще напишат всяко съобщение, което сте избрали, до определен лимит на символи.

КАК СЕ СЪХРАНЯВА И СЪСТАРЯВА РАКИЯ В БУРЕ ИЛИ БЪЧВА

След като си купите буре или бъчва, трябва да знаете какво да правите с него. Въпреки че може да искате да потърсите по-подробни инструкции, тук са основните положения:

  • Напоете бъчвата. Всички бъчви трябва да бъдат напоени преди употреба или те ще изтекат. За целта напълнете бурето с вода и го оставете някъде, където няма значение дали водата ще изтича. Продължавайте да го допълвате с вода, докато спре да тече. Това обикновено отнема от 24 до 72 часа.
  • Измийте бъчвата или бурето. Преди да поставите нещо алкохолно във вътрешността на бурето, изплакнете го няколко пъти с гореща вода, докато водата, която излиза, стане напълно бистра.
  • Добавете ракията си. Можете или допълнително да състарите вече отлежала ракия, за да подобрите вкуса и гладкостта, или да започнете с бяла, необработена ракия, за да я състарите сами.
  • Изчакайте. Само времето, прекарано в бъчва, може да състарява вашата ракия, така че сега просто трябва да изчакате да бъде готова. Колкото по-голяма е бъчвата, толкова по-дълго отнема. Всеки харесва различни аромати в ракията си, така че е трудно да ви кажа точно колко време да го състарите, но за да получите еквивалента на отлежаване на една година отнема около 80 дни в двулитрова бъчва и 175 дни в 20-литрово буре.
  • Декантирайте уискито си. След като процесът на стареене приключи, изпразнете съдържанието на бъчвата в бутилка или декантер и се наслаждавайте. Препоръчваме да направите това през цедка, за да хванете всякакви частици от дърво. Ако го оставите в бъчвата, ароматът ще продължи да се развива, което не е идеално, ако вече сте го получили точно както искате.
  • Допълнете варела. Най-добре е веднага да започнете да стареете следващата си партида ракия. Ако оставите бъчвата или бурето празно твърде дълго, тя ще изсъхне и ще трябва да повторите процеса на напояване.

СЪВЕТИ

Ракията от бъчва е нещо повече от ракия. Можете да състарите и други спиртни напитки или вино в бъчва, а някои хора ги използват за състаряване на сосове или оцет.

Помислете дали да използвате есенции. За малко по-различен подход към стареенето на ракията, опитайте да използвате есенции. Добавяте тези есенции към неутрален алкохол (като водка) в бъчвата си и в зависимост от същността завършвате с продукт, който има вкус като шотландско, ирландско уиски, бърбън или друго уиски по ваш избор.

Проверете дали избраната от вас бъчва има някакви екстри. Някои се предлагат с фунии, филтри, есенции, наръчници и други екстри, които може да ви се сторят полезни.

Пълнете бъчвата. Поради ефекта на изпаряването, ще получите по-малко уиски, отколкото влагате. Въпреки това, можете да допълвате цевта на всеки няколко седмици.

В следващата класация ще ви представим нашия избор за най-добрите бурета и бъчви. За ваше удобство сме подбрали онлайн магазините с най-добри цени на съответните модели. Съветваме ви да пазарувате онлайн, тъй като цените са по-ниски, имате законно право да върнете уреда в срок от 14 дни, а да не забравяме и безплатната доставка до дома ви.

Дъбова Бъчва ЗАХАРИЕВ-Н, с.Врачеш, 100л

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

<<Провери цена>>

Бъчва с дървена канелка Димс-92 VR04, С надпис „Честит рожден ден“

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

<<Провери цена>>

Бъчва за вино и ракия ROTO тип Барик, парафиран съд, 150л

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

<<Провери цена>>

Бъчва с чешмичка Димс-92 RF1071, С шест чашки

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

<<Провери цена>>

Буре за вино и ракия ROTO тип Класик, 1032, парафиран съд, 40л

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

<<Провери цена>>

Дъбова Бъчва ЗАХАРИЕВ-Н, с.Врачеш, 50л

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

<<Провери цена>>

Подобно ревю: Най-добрите DSLR фотоапарати

Последни ревюта

Най-добрите прахосмукачки Миеле (Miele)

За Прахосмукачките Миеле (Miele) Типичният производител на прахосмукачки Миеле може да се похвали с мощността на засмукване на своите машини,… Прочетете още

Най-добрите дигитални (цифрови) микроскопи

За дигиталните микроскопи Когато искате да получите нова перспектива за нещо, често отстъпвате. Въпреки това може да бъде много по-разкриващо,… Прочетете още

Най-добрите микроскопи

За микроскопите Ако някога сте искали да видите как изглежда светът на микроскопично ниво, добрият микроскоп е инструментът, от който… Прочетете още

Всичко за бързите кредити – информация, мнения, препоръки, съветник

За кредитите като цяло Едва ли има човек, който никога не е теглил кредит. Кредитите са този инструмент, който ни… Прочетете още

Всичко, което трябва да знаете за ипотечните кредити

За ипотечните и жилищните кредити Когато говорим за ипотечен кредит и за жилишен кредит, трябва да направим разграничението. Това са… Прочетете още

Philips OneBlade – ревю, мнения, характеристики

Какво представлява Philips OneBlade? Не съвсем тример за брада, не съвсем самобръсначка, OneBlade е електрически грумер, предназначен за мъже, които… Прочетете още

Този сайт използва cookies