Най-добрите добавки с биотин

0

Биотинът, често срещан витамин В, който понякога се нарича витамин Н, се оказва в центъра на много рекламни кампании за растеж на косата и ноктите, както и за отслабване. Въпреки че биотинът помага за растежа на косата и ноктите, той прави и много повече. Клетъчното подмладяване и регенерация, както и клетъчната комуникация, също разчитат на биотин.Ако обмисляте закупуването на добавка с биотин, вие сте попаднали на правилното място. Ако сте готови да изберете вашата добавка с биотин, прегледайте нашите предложения за най-добрите добавки с биотин.

Ако искате да научите повече, прочетете нашето ръководство за използване на биотин по-долу в статията.


Биотин екстра сила10000 mcg

Biotin Extra Strength Biotin Ekstra Sila 10000 Mcg 45 Kapsuli - Най-добрите добавки с биотин - Здраве

Микрокристална целулоза, растителна капсула (въглехидратна гума, пречистена вода), растителен клас магнезиев стеарат (лубрикант).

Не съдържа: изкуствени оцветители, консерванти, подсладители, млечни продукти, захар, пшеница, дрожди,  глутен, соя, яйца, черупчести, риба, сол, ядки или ГМО. Подходящо за вегани/вегетарианци.

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Биотин 1000 mcg x 100 таблетки за смучене

Biotin Biotin 1000 Mcg X 100 Tabletki Za Smuchene - Най-добрите добавки с биотин - Здраве

Сорбитол, манитол (пшеница), натурален черешов аромат, натурални аромати,стеаринова киселина, силициев двуокис.

Съдържа: Пшеница.

Не съдържа: Млечни продукти, сол, соя, захар, пшеница, мая, изкуствени аромати, оцветители и консерванти.

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Биотин 1000 µg – Коса, кожа, нокти

Biotin 1000 Mcg 2 - Най-добрите добавки с биотин - Здраве

Микрокристална целулоза,  вегетарианска капсула (въглехидратна гума [целулоза], пречистена вода), растителен клас магнезиев стеарат (лубрикант).

Не съдържа: Изкуствени оцветители, консерванти, подсладители, млечни продукти, захар, пшеница, глутен, мая, соя, яйца, рибни, черупчести и морски продукти, сол, ядки или ГМО.

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Биотин 2500 µg – Коса, кожа, нокти – желирани таблетки

Biotin Gami 2500 Mcg X 60 Zhelirani Tabletki - Най-добрите добавки с биотин - Здраве

Захарна тръстика, сироп от тапиока, пречистена вода, пектин,

натурални аромати (череша и нар), лимонена киселина, натриев алгинат, натурален оцветител( сок от черен морков).

Не съдържа: Изкуствени оцветители, консерванти, подсладители, млечни продукти, пшеница, глутен, дрожди, соя, яйца, риба, черупчести, животински продукти, ядки и ГМО.

Подходящо за вегани/вегетарианци.

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Биотин 5000 µg – Коса, кожа, нокти – капсули

Biotin 5000 Mcg X 60 Kapsuli - Най-добрите добавки с биотин - Здраве

Растителна капсула (въглехидратна гума [целулоза], пречистена вода), микрокристалнацелулоза,  растителен клас магнезиев стеарат (лубрикант).

Не съдържа: Изкуствени оцветители, консерванти, подсладители, млечни продукти, захар, пшеница, глутен, мая, соя, яйца, рибни, черупчести и морски продукти, сол, ядки или ГМО.

Подходящо за вегани/вегетарианци.

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Haar Aktiv mit Biotin – Формула за здрава коса с биотин от киноа

Haar Aktiv Mit Biotin Formula Zdrava Kosa Biotin Kinoa 125 Tabletki - Най-добрите добавки с биотин - Здраве

Смес от растителна пудра (30% семена от просо, ленено семе, корен от китайска ангелика, орехови листа, смрадлика, плод от мироблан, диви аспрежи, див чесън, лист от бреза, семена от сминдух, пудра от семена на киноа (25%, съдържащи 0,0025% биотин), грахов флуорен протеин, смес от клетъчна сол (млечна захар, железен фосфат, калиев фосфат, силициева киселина), пудра от плод на амла (амла, малтодекстрин), пудра от плод на фурми, пудра от гъба Сенниковиден полипорус, пудра от тиква, екстракт от борова кора (3%), екстракт от ленено семе, антислепващ агент магнезиеви соли на мастни киселини, 3% цинков глюконат (1%), меден глюконат (0.13%).

Не съдържа: Глутен.

Съдържа: Лактоза.

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Биотин 10000 μg

Biotin Biotin 10000 G 200 Tabletki - Най-добрите добавки с биотин - Здраве

Растителни фибри (веган) , растително нишесте (веган), биотин 8% (веган), магнезиев стеарат (веган).

Не съдържа: глутен, лактоза, пълнители и генно модифицирани съставки.

Веган.

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Биотин форте® с цинк

Biotin Forte Biotin Forte S Cink 60 Tabletki - Най-добрите добавки с биотин - Здраве

Целулоза, натриева кроскармелоза, магнезиев стеарат, силициев диоксид,

хипромелоза, глицерин.

Не съдържа: Изкуствени оцветители, аромати, консерванти, глутен , захар, дрожди, пшеница, млечни продукти.

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Колаген (биоактивни колагенови пептиди) с биотин и серамиди

Collagen30 With Biotin And Ceramides Kolagen Bioaktivni Kolagenovi Peptidi S Biotin I Seramidi 200 Tabletki - Най-добрите добавки с биотин - Здраве

Мощна антиейджинг подкрепа за оптимално възстановяване на кожата, косата и ноктите.

 • възстановява хидратацията и еластичността на кожата в рамките на 15 дни от началото на приема;
 • намалява бръчките около очите в рамките на 30 дни от началото на приема.

Не съдържа: изкуствени оцветители, консерванти, подсладители, млечни продукти, нишесте, захар, глутен, дрожди, соя, царевица, яйца, риба, черупчести, сол, ядки или ГМО.

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


КЛЮЧОВИ СЪОБРАЖЕНИЯ

Какво е биотин и какво прави?

Биотинът се използва от ензимите за разграждане на мастни киселини, глюкоза и аминокиселини. Той играе роля в други биологични функции, включително генна регулация и клетъчна комуникация. Биотинът, намиращ се в храната, обикновено е свързан с протеини, но биотинът в свободна форма също е често срещан. Свързаният с протеините биотин се обработва в червата, които разграждат протеина, за да освободят биотина за усвояване от тялото.

Биотинът често се рекламира като добавка за подобряване на растежа на косата, както и за укрепване на косата и ноктите. Биотинът реагира с ензими, за да създаде протеина кератин, който е част от структурата на косата. Повишеният биотин може да помогне за забавяне или предотвратяване на косопад и укрепване на самия ствол на косъма.

Докато дефицитите на биотин, които изискват медицинска намеса, са редки, липсата на биотин не е нечувана. Симптомите могат да включват следното:

 • Изтъняване на косата (което прогресира до цялостна загуба на коса/косми по тялото)
 • Люспест, червен обрив около очите, носа и устата
 • Розово око
 • Кетолактатна ацидоза
 • Кисела урина
 • Кожни инфекции
 • Чупливи нокти

Един или няколко от тези симптоми сами по себе си не означават, че имате дефицит на биотин, защото всеки може да бъде симптом на други заболявания.

Кой има нужда от добавка с биотин?

Ако ядете разнообразни храни, най-вероятно получавате целия биотин, от който се нуждаете. Има обаче някои поведенчески, биологични и генетични фактори, които могат да ви изложат на риск от дефицит на биотин:

 • Бременни и кърмещи жени: Приблизително една трета от бременните жени развиват малък дефицит на биотин, дори ако приемат препоръчителните нива на биотин. Също така е обичайно за кърмещи жени да показват понижение на нивата на биотин в плазмата и кърмата, въпреки че приемат биотин на препоръчителните нива. Въпреки че не е имало много изследвания защо нивата на биотин намаляват по време на бременност и кърмене, нивата на биотин се връщат към нормалното след този конкретен период от живота на жената. Пренаталните витамини, които са стандартни за бременни жени, съдържат допълнителен биотин. Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да вземете допълнителна добавка биотин с пренатални витамини.
 • Консумация на алкохол и пушене: Консумацията на алкохол ограничава количеството биотин, преработено от панкреаса. Пушенето също може да попречи на нормалната обработка на биотин.
 • Бъбречна диализа: Бъбречната диализа променя начина, по който тялото обработва витамините и може да изхвърли повече биотин от тялото от нормалното, което налага използването на добавка с биотин.
 • Дефицит на биотинидаза: Рядко автозомно рецесивно разстройство, наречено дефицит на биотинидаза, не позволява на тялото да използва биотин както трябва. Хората с това разстройство имат ниски нива на биотин, въпреки че консумират или допълват биотин в нормални количества. Това състояние може да причини неврологични и кожни проблеми, които в най-тежките случаи водят до кома или смърт. Въпреки това в Съединените щати бебетата се изследват за това състояние, така че лечението да може да започне преди симптомите да се появят. Ранното и продължително лечение през целия живот на човека ефективно предотвратява проблемите, свързани с това състояние.
 • Чупливи нокти и коса и/или косопад: Изтъняването и чупливостта на косата и ноктите не са признаци на дефицит на биотин, но има доказателства, че приемането на допълнително биотин може да помогне. Изследванията показват, че добавките с биотин могат да увеличат количеството на порасналата коса и да намали броя на опадналите косми. Резултатите обаче не са мигновени. Може да отнеме до една година за забележими промени.

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА БИОТИНА

Дозировка: Биотиновите добавки варират в дозировката си в зависимост от производителя. Препоръчителната дневна доза биотин е малка в сравнение с други витамини и минерали – само 30 mcg или 0,03 mg. Изследванията обаче показват, че увеличаването на растежа и силата на косата, за което много хора приемат биотин, идва с високи дози от 10 000 mcg или 10 mg. Високите дози биотин нямат неблагоприятни физически ефекти, така че е безопасно да се приемат тези дози, въпреки че далеч надвишават препоръчителната дневна доза. Добавките варират от 2500 mcg до 10 000 mcg. Добавките, които предлагат по-малко от 2500 mcg, все още са полезни, но ако приемате биотин за коса и нокти, може да се наложи да приемате повече от една доза на ден, за да постигнете желания ефект.

Форма на добавка: Биотинът се предлага на хапчета, капсули, течности и дъвки. Разбира се, дъвките са най-лесни за приемане, но хапчетата определено са най-популярният избор. Биотиновите хапчета могат да бъдат големи, особено тези, които съдържат цели 10 000 мкг на доза. Проверете размера на хапчето, преди да купите, ако имате проблеми с преглъщането на хапчета.

Органични, вегански, вегетариански, изцяло натурални, без ГМО: Нарастващото осъзнаване на вредните ефекти на химикалите и добавките доведе до повече хора, които търсят етикети като органични, вегански, вегетариански, без ГМО и изцяло натурални. Например, желатинът, обичайна добавка, се извлича от животински източник, но може да бъде заменен с пектин, алтернатива на растителна основа. Ако сте загрижени за тези проблеми, има добавка с биотин, която отговаря на вашите специфични нужди и притеснения. Имайте предвид, че много добавки с тези етикети струват повече от тези със синтетични и/или животински съставки.

Добавки, пълнители и свързващи вещества: Добавките, сгъстителите и свързващите вещества са неактивните съставки, намиращи се в храните и добавките. Биотиновите добавки с етикетите, които обсъдихме по-горе – органични, вегански, вегетариански, без ГМО или изцяло натурални – е по-вероятно да бъдат направени без никакви вредни или животински добавки. Въпреки това емулгаторите и свързващите вещества така или иначе намират своето място в много добавки. Потърсете добавка с възможно най-малко съставки и внимавайте за растителни/зеленчукови съставки и капсули.

СЪВЕТИ ЗА ПРИЕМА НА БИОТИН

 • Приемайте добавките с биотин с храна. Това се препоръчва, тъй като добавките понякога могат да причинят гадене и/или диария.
 • Започнете с ниска доза. Малък процент от хората съобщават, че добавките с биотин са причинили излишно окосмяване по лицето им. Ако започнете с по-ниска доза, може да успеете да избегнете този страничен ефект.
 • Консумирайте храни, богати на биотин. Биотинът може да се консумира като част от здравословна, добре балансирана диета. Храните, богати на биотин, включват бадеми, яйца (цели), сьомга, свински котлети, слънчогледови семки, спанак, сирене, банани и ябълки. Това в никакъв случай не е пълен списък, но както можете да видите, биотинът се среща естествено в много обичайни храни.

Може би ще ви хареса
UA-143862804-2