Най-добрите еър фрайъри

0

Брилянтно нареченият фритюрник с горещ въздух или еър фрайър дава възможност на храните, за които жадувате, така че можете да се отдадете на нуждата от задоволителна хрупкава храна по по-здравословен начин. Ключът към съвършенството е в нагрятия въздух, който обгръща вашата храна, позволявайки й да се готви напълно и равномерно.

Основните съображения включват намирането на еър фрайър, достатъчно голям за вашите нужди и с интуитивен контрол, който позволява на уреда да бъде гъвкав в своите задачи за готвене. Освен това ще искате модел, който е лесен за почистване и предлага възможност за готвене на няколко храни наведнъж. Редица производители са настроили фино своите еър фрайъри, което ви позволява да създавате широк набор от кулинарни чудеса.

Ако сте готови да изберете вашия нов еър фрайър, прегледайте нашите предложения. Ако искате да разберете повече за тези електроуреди, прочетете нашето ръководство за избор на еър фрайър в статията по-долу.


Фритюрник с горещ въздух Ninja AF300EU, 2470W, 7.6 л, 6 програми

Res 91bb1690b32c59bc289ab42c3fe4ca7a - Най-добрите еър фрайъри - Техника

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Фритюрник с горещ въздух Tefal Easy Fry XXL, 1,6 кг, Регулируема температура, 8 програми, Функция Auto OFF, Технология 3D Air Pulse

Res 0fded89759bc846d17bf00660e79eae7 - Най-добрите еър фрайъри - Техника

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Фритюрник без мазнина Philips Airfryer, Технология Rapid Air, 800 гр, Капацитет 4.1 л, Връзка с Wi-Fi, Бързо почистване, 13 функции

Res 8354cf3f9640500e33c473cc0d5f8f24 - Най-добрите еър фрайъри - Техника

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Фритюрник с горещ въздух Ninja AG301EU, 1750W, 5 адаптивни функции за готвене

Res A8534d24aa1b4236432f3f98fdc56bf0 - Най-добрите еър фрайъри - Техника

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Фритюрник с горещ въздух Tefal EasyFry & Grill XXL EY801815, 1830W, Вграден грил, 8 програми, Капацитет 6,5 л, 2 зони за готвене, Технология Extra Crisp, Незалепващо покритие

Res 1fdc5bc0340a18c030d5dbc59ab41fa4 - Най-добрите еър фрайъри - Техника

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Фритюрник с горещ въздух Vertenz Taste 5.0, Без мазнина, 3.5л, 1400W, 8 програми

Res 3312e943fb6eb94744f1b2d147cc4cab - Най-добрите еър фрайъри - Техника

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Фритюрник с горещ въздух COSORI Dual Blaze Smart Air Fryer, 12 програми, Технология за двойно подгряване, Без BPA, Подарък книжка с рецепти, 6.4L

Res D0cb640d26c93e9f961a26d02ff3ce45 - Най-добрите еър фрайъри - Техника

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Фритюрник с горещ въздух Heinner Aifryer Crystal Clear HAF-B2000FB, 2000W, Капацитет на коша 4.5 л, Капацитет на фурната 11 л, 8 програми, 3 рафта за готвене с горещ въздух, Грил приставка, Регулируема температура: 30-200˚C, Таймер: 4 ч

Res C0cabdb88df952bdd5292dd7ea7af5a1 - Най-добрите еър фрайъри - Техника

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Фритюрник с Wi-FI AirFryer Oliver Voltz OV51980Q, 1500W, 5 л, 8 програми, Горещ въздух, Таймер

Res 0184a1cee63c3d008f36708be0eeeca4 - Най-добрите еър фрайъри - Техника

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Вижте още предложения за еър фрайъри ТУК


КАК РАБОТАТ ЕЪР ФРАЙЪРИТЕ

Фритюрникът съчетава няколко различни метода на готвене в един удобен уред.

Електрическа намотка, окачена над храната, осигурява лъчисто отопление, подобно на елемент за бройлери или горелка на печка. Тази суха топлина прониква в храната и я затопля отвътре.
Междувременно вентилатор, разположен над намотката, създава поток от прегрят въздух, който тече около и под храната. Това е конвекционно отопление, метод на готвене, често срещан в търговските фурни.
Конвекционното действие превръща малкото количество масло, което използвате, във фина мъгла, която покрива храната, докато циркулира. Това действие имитира ефекта, който традиционното дълбоко пържене има върху храните, потопени в горещо олио за готвене.
Докато горещият въздух тече, собствената влага на храната създава парата, необходима за завършване на процеса на готвене.


МОЩНОСТ И КАПАЦИТЕТ

За да направят магията си, еър фрайърите обикновено изискват между 800 и 2100 вата мощност. Преди да купите еър фрайър, уверете се, че вашият кухненски контакт може да поддържа този вид мощност.

Друго важно съображение преди покупката е капацитетът на еър фрайъра. Повечето фритюрници с горещ въздух могат да приготвят между 1,5 и 3 килограма храна наведнъж. Този капацитет вероятно би бил достатъчен в повечето домакинства, но вашите лични обстоятелства може да са различни. Например, фритюрник с две кошници е добър вариант за големи домакинства, тъй като може да побере двойно повече от стандартните модели. Някои дори могат да готвят два различни вида храна наведнъж при различни температурни настройки.


РАЗМЕР И НАСТРОЙКИ

Повечето еър фрайъри са относително компактни и лесни за поставяне на кухненски плот. Но въпреки простия си дизайн, някои фритюрници имат настройки, които може да са повече или по-малко привлекателни за вас. Повечето машини включват таймери и могат да достигнат поне 180°С.


ЗА И ПРОТИВ ЕЪР ФРАЙЪРИТЕ

Няма съмнение, че еър фрайърите служат за множество цели в кухнята, от създаване на безмаслена версия на пържени храни до задушаване на зеленчуци до печене на кексчета и сладкиши. Но фритюрникът има своите ограничения и недостатъци.

Предимства на готвенето с въздушен фритюрник:

 • Еър фрайърът произвежда хрупкава, влажна храна без необходимост от фритюрник или големи количества масло. Ако избягването на наситени мазнини и силно пържени храни е в списъка ви с диетични приоритети, тогава използването на еър фрайър, който изисква много по-малко олио от фритюрник с дълбоко пържене, очевидно е правилният начин.
 • Еър фрайърите са универсални и могат да се използват за приготвяне на голямо разнообразие от храни. Въпреки че може да си помислите за пържени картофи, пилешки хапки и пица, когато мислите за фритюрник, този малък кухненски уред е чудесен и за готвене на храна като бургери, риба, пържени пилешки крилца, печени картофи, зеленчуци, десерти и много други. Еър фрайър може да се използва и за претопляне на остатъците.
 • Еър фрайърите са много по-лесни за почистване и поддръжка от традиционните фритюрници. Няма голям съд с горещо олио за готвене, който да се филтрира и съхранява. Кошницата за готвене на въздушния фритюрник може да се мие на ръка или в съдомиялна машина между употребите.
 • В допълнение към стандартните въздушни фритюрници, технологията за бърз горещ въздух се предлага в комбинирани уреди. Например, можете да намерите мултикукър с въздушен фритюрник, който работи и за готвене под налягане, и тостер с въздушен фритюрник, който пържи и пече. Нещо повече, някои конвекционни фурни с плот, които пекат и дехидратират, също имат функция за фритюрник.

Недостатъци на готвенето с еър фрайър:

 • Постоянният поток от сух, прегрят въздух около много храни може в крайна сметка да ги лиши от влага, особено на повърхността. Докато някои хора може да приемат цената, платена за по-здравословно хранене, други могат да бъдат разочаровани от сухотата или липсата на вкус в пържените на въздух храни.
 • Времето за готвене може да бъде значително по-дълго в еър фрайър, отколкото в традиционен фритюрник.
 • За тези, които са начинаещи в готвенето с еър фрайър, може да отнеме малко опити и грешки, за да постигнат страхотни резултати.

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ЕЪР ФРАЙЪРИТЕ

Много еър фрайъри използват само малко количество масло, но някои загрижени за здравето си потребители може да изберат фритюрник без масло. „Многофункционалните“ фритюрници могат да готвят два или повече вида храна наведнъж. Други функции, които може да ви заинтересуват, включват цифрови програмируеми настройки, технология за бързо готвене и незалепващи повърхности.

Контроли

Що се отнася до функциите за готвене, можете да очаквате да намерите прости бутони за управление при основните модели и елегантни сензорни екрани с предварително зададени функции при опции от висок клас. Предварително зададените настройки позволяват да се готвят различни видове храни с точното време и необходимата температура с едно натискане на бутон.

Кошница за пържене

Кошницата за пържене е частта от еър фрайъра, където се поставя храната по време на процеса на готвене. Има дръжка, която остава хладна на допир, така че е безопасно да се извади от уреда за проверка или сервиране на храна. Когато дойде време за почистване, много кошници за пържени продукти могат да се поставят в съдомиялната машина.

Качествените въздушни фритюрници имат кошници, които са изработени от неръждаема стомана с незалепващо вътрешно покритие. Те се различават по размер в зависимост от модела.

Чиния за хрупкавост

Изработен от метал с отвори, които подпомагат циркулацията на горещия въздух, този подвижен компонент пасва на дъното на кошницата за пържене и спомага за получаването на равномерен хрупкав завършек. Понякога наричана и тава за хрупкавост, тя обикновено има незалепващо покритие и обикновено може да се почиства в съдомиялна машина.


ЦЕНИ НА ЕЪР ФРАЙЪРИТЕ

Цените на еър фрайърИТЕ обикновено започват от около 150 лв. Например популярният Ninja Foodi често се намира за около 600 лв. Въпреки това получавате това, за което плащате – отличен продукт – и има разпродажби. Най-добрите от тези уреди компенсират високите си ценови етикети с ефективно пържене и лесно почистване. Бюджетните потребители определено могат да намерят фритюрници в техния ценови диапазон, както и тези, които търсят модел от висок клас.


МОТИВИТЕ СРЕЩУ ПЪРЖЕНЕТО

С нарастването на популярността на фритюрниците е важно да разберем причините, поради които традиционното дълбоко пържене се е превърнало в „проблем“ за много готвачи, които се грижат за здравето.

Първо, количеството наситени мазнини, съдържащи се в свинската мас и другите животински мазнини, е високо. Диетите, богати на наситени мазнини, могат да доведат до запушване на артериите, което от своя страна може да доведе до инсулти и сърдечни заболявания, според някои медицински източници.

Ето някои други причини, поради които хората заменят дълбокото пържене с други методи на готвене:

 • Маслата за готвене се разграждат с времето. Тези от животински произход имат много ограничен срок на годност, тъй като не реагират добре с външния въздух и гранясват. Растителните масла също започват да се разделят на вода и мазнина след няколко сесии на дълбоко пържене. Подмяната на тези масла за готвене, особено в количествата, необходими за по-големи фритюрници, може да стане скъпа и отнема много време.
 • Дълбокото пържене създава опасни странични продукти. Малки парчета тесто или сухо покритие са склонни да падат в готварското масло, докато продуктите се готвят. Някои източници смятат, че тези карбонизирани парчета образуват опасни, вероятно канцерогенни, химикали, които хората могат неволно да погълнат заедно с храната си.
 • Фритюрниците изискват внимателна поддръжка. Фритюрникът остава твърде горещ за работа няколко часа след употреба. Това е предизвикателство да се изпълняват важни задачи като филтриране на маслото. Работата с големи количества животински мазнини също е объркана и неблагодарна работа за много готвачи. Съществува и проблемът да имате голям съд с горещо олио в обсега на малки деца.
 • Трудно се поддържат идеални температури за готвене. Тайната на успешното дълбоко пържене е поддържането на подходяща температура на маслото. Когато олиото за готвене падне под определена температура, вътрешната влага на храната не отблъсква маслото, което води до мазна, недостатъчно сготвена храна. Простото поставяне на торба със замразена храна в горещ фритюрник ще повлияе на температурата на маслото, а нагревателните елементи на много фритюрници отнемат много време, за да се възстановят от удара. Това не е проблем при методите на прегряване на готвене като конвекция или пържене на въздух.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Въпрос: Какво ще стане, ако трябва да добавя подправка или съставки към ястие? Мога ли да сваля кошницата за готвене?
Отговор: Зависи от модела, така че се консултирайте с ръководството на собственика, за да сте сигурни. Много въздушни фритюрници ви позволяват да издърпате кошницата по време на цикъла на готвене, за да разбъркате продукта или да добавите подправка. Устройството трябва да се изключи автоматично, ако има тази функция.

Въпрос: Мога ли да готвя повече от един хранителен продукт едновременно в стандартен въздушен фритюрник?
Отговор: Много модели предлагат разделители, които държат различните хранителни продукти разделени по време на цикъл на готвене. Препоръчваме да комбинирате само храни с подобни времена за приготвяне или температури, за да избегнете преваряване или недостатъчно печене.

Въпрос: Мога ли да готвя замразени меса или зеленчуци във фритюрник?
Отговор: Да, в повечето случаи можете да приготвяте месо и зеленчуци от замразено състояние във фритюрник. Прегрятият въздух и конвекцията привличат излишната влага към изпускателния отвор, така че замразените храни няма да станат кашави от нежелано задушаване. Важно е да имате предвид, че времето за готвене може да се удължи значително, когато започнете от замразяване.

Въпрос: Мога ли да използвам алуминиево фолио или друга хартия за печене във фритюрник?
Отговор: Тъй като фритюрниците не използват микровълнова технология, можете безопасно да използвате алуминиево фолио или метални контейнери. Пергаментовата хартия също ще работи във фритюрник. Важното е да запомните, че прегрятият въздух изисква свободна циркулация, за да работи. Опаковките за храна не трябва да блокират естествения поток на горещ въздух около камерата за готвене.

Може би ще ви хареса
UA-143862804-2