Най-добрите камини на пелети

0

Пелетната камина е енергийно ефективен и екологичен начин за отопление на вашия дом. Вместо да горят дървени трупи, тези компактни печки произвеждат топлина чрез изгаряне на пелети от рециклирани материали, които горят по-ефективно и произвеждат по-малко сажди от дървесината.

Пелетните камини могат да бъдат свободностоящи модели или вградени, които се различават по своята цена, монтаж и дизайн. Те могат да бъдат и електрически, със задвижван от електричество шнек за подаване на пелети в пещта и вентилатор за разпръскване на топлина. Размерът и мощността на печките на пелети ще варират, така че е важно да намерите правилната печка за размера на вашия дом и площта, която трябва да отоплявате. Въпреки че е лесно да поддържате пелетна камина работеща, без да е необходимо да цепите дърва, пелетните камини изискват доста голяма поддръжка поради сложната им вътрешна работа.

Пелетната камина е голяма инвестиция, така че трябва да имате ясна представа за вашите нужди и желания, преди да купите.

За да научите повече за наличните видове камини на пелети, продължете да четете нашето ръководство за пазаруване. Ако сте готови да купите, помислете за един от препоръчаните от нас модели.


Пелетна камина с водна риза Balkan Energy Aurora, 30kW

Imagespeletna Kamina S Vodna Riza Balkan Energy Aurora 30kw 1 1000x1000 - Най-добрите камини на пелети - Общи

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Пелетна камина с водна риза Balkan Energy Bertha, 35kW

Imagespeletna Kamina S Vodna Riza Balkan Energy Bertha 35kw 1 1000x1000 - Най-добрите камини на пелети - Общи

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Пелетна камина Екотерм Проект PS 9 Pony, 9 kW

Peletna Kamina Ekoterm Proekt Ps 9 Pony Image 611a12fbba957 800x800 1000x1000 - Най-добрите камини на пелети - Общи

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Пелетна камина Alfa Plam Luca Red, 8kW

Alfa 20plam 20 20 1000x1000w - Най-добрите камини на пелети - Общи

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Пелетна камина с водна риза Alfa Plam Commo Bordeaux, 22.5kW

Alfa Plam Commo 21 21kw Image 5de85b3020340 800x800 1000x1000 1000x1000 - Най-добрите камини на пелети - Общи

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Пелетна камина Palazzetti Lia Aria, Бордо 8.2kW

Peletna Kamina Palazzetti Lia Aria 8 2kw Image 614db90d03b57 600x600 1000x1000 - Най-добрите камини на пелети - Общи

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Пелетна камина с водна риза Eco Spar Nova, 25kW

Peletna Kamina S Vodna Riza Eco Spar Nova 25kw 625fe4c6dde3d 1280x1280 1000x1000 - Най-добрите камини на пелети - Общи

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Пелетна камина с водна риза Alfa Plam Dino Black, 27kW

Peletna Kamina S Vodna Riza Dino 27kw Image 5e4e844ab1e4e 800x800 1000x1000 - Най-добрите камини на пелети - Общи

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Пелетна камина с водна риза Alfa Plam Commo 12 Ivory, 12kW

Peletna Kamina S Vodna Riza Alfa Plam Commo 21 21kw Copy Image 60b7741e7c9a8 1280x1280 1000x1000 - Най-добрите камини на пелети - Общи

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Пелетна камина с водна риза Alfa Plam Dino Silver, 17kW

Pec Na Pelet Alfa Plam Dino 27 Etazno Grejanje Srebrna 27 Kw M 1000x1000 - Най-добрите камини на пелети - Общи

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Вижте още предложения за камини на пелети ТУК


КАМИНА НА ПЕЛЕТИ – ЗА И ПРОТИВ

Плюсове: Пелетните камини придобиха все по-голяма популярност заради лесната си употреба, енергийна ефективност и екологичен дизайн. Пелетите са направени от пресовани материали, като стърготини, пшенични трици и царевични стъбла. Тези материали се изсушават по време на процеса на компресия, което води до плътни пелети с малко влага. За сравнение, дървата за огрев съдържат значително повече влага, което води до по-малко ефективно изгаряне, което произвежда много повече сажди на час.

Минуси: Има обаче и недостатъци при камините на пелети. Първо, имате трудността при инсталиране, което може да изисква професионалист. След това имате постоянните разходи за торби с пелети и трудността да ги съхранявате. Въпреки че самите торби не са скъпи, ще трябва да ги купувате редовно, ако планирате да поддържате пелетната си камина работеща и ще трябва или да ги държите в техните найлонови чували, или да намерите подходящ контейнер, който е лишен от влага.

Пелетните камини са зонови нагреватели – те затоплят въздуха в една зона, но не циркулират въздуха. Поради тази причина те трябва да бъдат съчетани с друга система за централно отопление.


ОСНОВНИ СЪОБРАЖЕНИЯ ПРИ ИЗБОРА НА ПЕЛЕТНА КАМИНА

Когато избирате камина на пелети за вашия дом, трябва да имате предвид пространството, което възнамерявате да отоплявате (тъй като камината на пелети вероятно не може да отоплява целия ви дом) и къде планирате да инсталирате камината.

Топлинна мощност

Мощността на печките на пелети (и други отоплителни уреди) се измерва в британски термични единици или BTU. Пелетните печки обикновено осигуряват между 8 000 и 80 000 BTU, което е подобен диапазон на печките на дърва – обаче печките на дърва изискват повече гориво, за да горят ефективно.

За всеки 10 квадратни метра имате нужда от около 3000 BTU, за да осигурите достатъчно топлина.

Вградена срещу свободностояща камина на пелети

Свободно стоящата камина на пелети се намира далеч от стената и може да бъде разположена навсякъде в дома ви, където има достъп до вентилация точно като печка на дърва. Тези модели имат по-голям бункер, което им позволява да горят по-дълго, без да изискват повече пелети. Освен това монтажът е по-лесен и по-гъвкав.

В камината трябва да се монтира вложка за камина на пелети, което води до елегантен външен вид. Въпреки че тези малки печки изглеждат страхотно, те са по-малки по размер и следователно имат по-малки бункери, които изискват често презареждане. Монтажът също е по-труден и може да бъде скъп, но няма нужда от допълнителна вентилация.


ХАРАКТЕРИСТИКИ

Електрически функции

Повечето камини на пелети изискват електричество, за да работят с два вътрешни двигателя:

Шнекът е частта от печката, която изтласква пелети в котела за горене, което е зоната, където пелетите се запалват и изгарят. В зависимост от това как сте регулирали настройките за топлина, шнекът периодично ще зарежда пелети в съда или ще спира зареждането.

Вентилаторът използва вентилатор, за да вкарва нагрят въздух във вашия дом, за да осигури топлина по-ефективно.

Имайте предвид, че има и някои неелектрически модела, които използват гравитацията, за да подават пелети в тенджерата и тръбите за отопление на вашия дом.

Печки с горно или с долно зареждане

Може да не смятате, че има голямо значение къде се поставят пелетите във вашата камина, но местоположението на захранващото устройство може да повлияе на ефективността и безопасността на вашата камина.

Печките с горно зареждане са високоефективни и е малко вероятно да се запалят поради дизайна си. Съдът за горене обаче може да се задръсти с пепел.

Печките с долно захранване са по-малко ефективни, но също така е по-малко вероятно да причинят запушвания. Пепелта се премества в съд за пепел, който трябва да се изпразва приблизително веднъж седмично.

Функции за безопасност

Благодарение на различните си предпазни мерки, пелетните камини са невероятно безопасни. Техните характеристики за безопасност обаче могат да варират:

 • Резервната батерия може да поддържа основните двигатели работещи в случай на загуба на захранване. Тази батерия се зарежда непрекъснато, докато печката е включена и се използва, ако печката загуби захранване.
 • Много печки имат автоматично изключване, което се задейства при възникване на задействащи събития, като например достигане на определена температура в контейнера или отваряне на входната врата.
 • Термостатът ви позволява да зададете конкретна температура, в който момент печката ще спре да захранва пелети към котела. Това ви позволява да оставите вашата печка да работи без често наблюдение.
 • Автоматичното запалване е удобно и безопасно, тъй като елиминира необходимостта от ръчно запалване на пелетите с кибрит, запалка или пропанова горелка.

ЦЕНИ НА ПЕЛЕТНИТЕ КАМИНИ

Евтини: Пелетните камини за 1500 до 2000 лева обикновено са по-компактни и имат по-ниска топлинна мощност. Те могат да бъдат свободностоящи дизайни или вложки. На тази цена може да не присъстват допълнителни функции като термостати и автоматично запалване. Тези печки са най-подходящи за по-малки пространства.

Среден клас: Печките за 2000 до 3500 лева обикновено имат по-високи BTU мощности и може да имат допълнителни функции като резервни батерии и по-големи бункери.

Скъпи: За 3500 до 5000 лева ще намерите по-големи печки на пелети, които имат висока топлинна мощност и по-големи бункери, които изискват по-рядко презареждане. Те обикновено имат отлични функции за безопасност, както и автоматизирани функции.


СЪВЕТИ

Инсталирането, поддръжката и експлоатацията на камината на пелети може да бъде сложен процес, но ние имаме няколко съвета, които да ви помогнат:

 • Инсталирането на вашата камина на пелети в стая с вентилатор на тавана може да увеличи циркулацията и ефективността на отоплението.
 • Наемането на професионалист да монтира вашата печка е най-безопасният и най-добрият начин да се уверите, че тя работи правилно.
 • Когато обмисляте разходите, не забравяйте да вземете предвид инсталацията и пелетите. Не забравяйте и разходите за инсталиране на отдушник.
 • Помислете за закупуване на прахосмукачка за пепел, за да почистите старателно всякакви отпадъци и пепел от вашата печка.
 • Почиствайте пепелника толкова редовно, колкото препоръчва производителят, и почиствайте с прахосмукачка частите, като съда и вентилатора, за да поддържате вашата печка да работи гладко.
 • Ако изберете печка с ръчно запалване, ще ви е необходим подходящ стартов материал — още една допълнителна цена.
 • Клинкерите са парчета втвърдена пепел. Те могат да прекъснат въздушния поток и да доведат до неефективно изгаряне на печката. В резултат на това те трябва да бъдат премахнати по време на поддръжката.
Може би ще ви хареса
UA-143862804-2