Най-добрите комплекти за домашна бира

0

Мислите ли, че нищо не е толкова освежаващо, колкото студена бира в горещ ден? Е, какво ще кажете за студена бира, която сте сварили сами в собствената си кухня? Ако никога не сте обмисляли домашно приготвяне на бира – или сте го обмисляли, но сте отхвърлили идеята като твърде трудна – очаква ви приятна изненада. Въпреки че е вярно, че варенето на собствена бира е времеемко начинание, не е толкова трудно дори за начинаещ. Това до голяма степен се дължи на многото комплекти за домашна бира, налични днес. Тези удобни комплекти осигуряват почти цялото оборудване, от което се нуждаете – често включително съставки – за да направите партида от вашата собствена бира.

Ако не сте сигурни как да изберете комплект за домашна бира, имате късмет. Предоставихме някои подбрани селекции заедно с информацията, от която се нуждаете, за да изберете и използвате комплект за варене на домашна бира.

Ако сте готови да изберете вашия комплект за приготвяне на домашна бира, прегледайте нашите предложения. Ако пък искате да научите повече за тези комплекти и за стъпките за приготвяне, прочетете нашето ръководство за избор на комплект за домашна бира в статията по-надолу.


Комплект за Домашна Пшенична Бира

Komplekt Za Pshenichna Bira 01 - Най-добрите комплекти за домашна бира - Общи

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Комплект за Светла Домашна Бира – Лагер

Komplekt Za Svetla Domashna Bira Lager 01 - Най-добрите комплекти за домашна бира - Общи

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Комплект за Тъмна Домашна Бира

Komplekt Za Tamna Domashna Bira 01 - Най-добрите комплекти за домашна бира - Общи

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Комплект за Домашна Бира – Пилзнер

Komplekt Za Bira Pilsner 01 - Най-добрите комплекти за домашна бира - Общи

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Комплект за Светла Бира – Пейл Ейл

Komplekt Za Svetla Bira Pale Ale 01 - Най-добрите комплекти за домашна бира - Общи

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Вижте още:


Комплект за Домашен Ябълков Сайдер

Komplekt Za Domashen Yabalkov Saider 01 - Най-добрите комплекти за домашна бира - Общи

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Комплект за Домашно Уиски

Komplekt Za Domashno Uiski 01 - Най-добрите комплекти за домашна бира - Общи

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


КАКВО ОБОРУДВАНЕ ВИ Е НЕОБХОДИМО, ЗА ДА ВАРИТЕ БИРА У ДОМА?

Въпреки че е необходимо доста оборудване за варене на бира в домашни условия, повечето от тях не са скъпи и някои артикули вероятно вече са във вашата кухня.

Следващият списък обхваща основните консумативи, от които ще се нуждаете, за да варите бира, като използвате предварително приготвен екстракт (вместо да извличате сами захарите от зърното преди ферментацията). Повечето комплекти за домашно приготвяне на бира за начинаещи съдържат екстракт, който елиминира няколко сложни стъпки, а повечето комплекти съдържат абсолютно всичко необходимо.

Голяма тенджера с капак

За предпочитане от неръждаема стомана, това е тенджерата, която ще използвате, за да варите вашите съставки. Въпреки че тенджера от 10 литра е стандартна, можете да използвате по-малка тенджера, ако ще правите по-малки партиди бира.

Пластмасова или стъклена кофа

Ще ви е необходима за процеса на ферментация. Кофата трябва да е със същия размер като тенджерата ви. Някои имат въздушен шлюз, който позволява на излишния CO2, произведен по време на ферментацията, да излезе. Запушалката закрепва въздушния шлюз.

Пластмасова кофа за бутилиране

Това е вашата кофа за ферментация. Трябва да има кран на дъното.

Метална лъжица за разбъркване

Ще я използвате, за да разбърквате съставките, докато врат, така че се уверете, че е достатъчно дълга, за да достигне дъното на тенджерата.

Сифон или цедка

Ще използвате това, за да изцедите бирата от кофата за ферментация в кофата за бутилиране, след като бирата ви е готова за бутилиране.

Водоустойчив термометър

Това е, за да следите температурата на варенето.

Сапун за съдове без аромат или дезинфектант за храна

Тези елементи са необходими за почистване на вашето оборудване.

Четка за почистване на бутилки

Това е за изтъркване на вашите бутилки, преди да ги напълните с бира.

Фуния

Това ще опрости процеса на пълнене на бутилките.

Бутилки и капачки

Те са за съхранение на вашата домашна напитка.


КАКВИ СЪСТАВКИ СА НЕОБХОДИМИ, ЗА ДА НАПРАВИТЕ ДОМАШНА БИРА?

Заедно с оборудването, разбира се, ще ви трябват съставки за бира.

След като станете опитен домашен пивовар, може да започнете да купувате съставките си поотделно в магазин, който е специализиран в консумативи за домашно варене, но повечето начинаещи – и много пивовари, които са преминали началния етап – оценяват простотата на комплекта от всичко необходимо за приготвяне на домашна бира.

Повечето комплекти за начинаещи съдържат съставки за една партида бира, така че ще трябва да презапасите след тази първа партида.

За щастие на пазара има огромна гама от комплекти, така че можете да опитате голямо разнообразие от бири или да се спрете на любимата си.

Четирите основни съставки на бирата са:

 • Вода: Чешмяната вода е добра.
 • Малцов екстракт: Това е основно концентрирана захар, извлечена от ечемик или друго зърно. Някои напреднали производители на бира смачкват зърното и сами извличат захарта, но повечето начинаещи използват малцов екстракт.
 • Хмел: Това е растението, което придава на бирата отличителния вкус и аромат. Има десетки разновидности на хмела, а използваният сорт определя вида на бирата.
 • Бирена мая: Този малък организъм ферментира малцовите захари, за да създаде алкохол. Ще ви трябва и захар за праймер и допълнителни аромати, ако желаете или са предписани в рецептата.

ЗА ПРОЦЕСА НА ПРИГОТВЯНЕ

Винаги трябва да следвате специфичните указания на вашия комплект за домашно варене, тъй като процесът на варене може да варира в зависимост от вида бира и съставките. Следното обаче е грубо описание на основния процес на домашно пивоварене.

Стъпка 1
Съберете вашите запаси за варене. Почистете старателно и дезинфекцирайте тенджерата и кофата за ферментация.

Стъпка 2
Изсипете 2 литра вода – или количеството, посочено от вашия комплект – в тенджерата и я оставете да заври.

Стъпка 3
Изключете котлона. Добавете малцовия екстракт към горещата вода. Разбърквайте тенджерата непрекъснато, докато екстрактът се разтвори напълно. Връща се да заври.

Стъпка 4
Добавете хмела и варете за времето, посочено от вашия комплект – обикновено около 30 минути до един час. Вашата продукция вече се нарича „варя“.

Стъпка 5
Напълнете вашата чиста, дезинфекцирана кофа за ферментация до половината със студена вода.

Стъпка 6
Добавете пивната мъст към ферментатора.

Стъпка 7
Добавете още вода, докато достигнете марката от 5 литра. (Това предполага, че правите стандартна партида бира от пет литра.)

Стъпка 8
Използвайте своя термометър, за да следите температурата. След като пивната мъст достигне между 20° и 25°, добавете бирената мая.

Стъпка 9
Уверете се, че въздушният шлюз и запушалката са на мястото си, след което поставете капака на кофата за ферментация. Разклатете леко кофата за няколко минути. Това помага за насищането на маята с кислород.

Стъпка 10
Сега започва периодът на изчакване. Поставете кофата си за ферментация на спокойно място със стайна температура. В рамките на няколко дни трябва да видите характерното бълбукане на ферментация във въздушния шлюз.

Стъпка 11
След три до четири седмици (вашият комплект ще посочи периода от време), вашата бира ще бъде готова за следващата стъпка: карбонизация.

Стъпка 12
Сварете две чаши вода (или количеството, посочено във вашия комплект за варене) и добавете захарта. Вари се докато захарта се разтвори напълно.

Стъпка 13
Изсипете захарния разтвор във вашата чиста, дезинфекцирана кофа за бутилиране.

Стъпка 14
Прехвърлете бирата от кофата за ферментация в кофата за бутилиране с почистен, дезинфекциран сифон или стелаж. Ще видите утайка на дъното на кофата за ферментация; оставете утайката и просто изсипете течната бира в кофата за бутилиране.

Стъпка 15
Напълнете вашите чисти, дезинфекцирани бутилки с бира. Оставете малко (около 2-3 см) място в горната част на бутилката.

Стъпка 16
Затворете плътно бутилките.

Стъпка 17
Съхранявайте затворените бутилки на спокойно място със стайна температура за две до три седмици. През този период се извършва карбонизация.

Стъпка 18
Охладете бутилката, отворете я и се насладете! Ако вкусът на бирата е малко плосък, оставете останалите бутилки да газират още една седмица.


СЪОБРАЖЕНИЯ ПРИ ИЗБОРА НА КОМПЛЕКТ ЗА ДОМАШНО ПРИГОТВЯНЕ НА БИРА

Има доста комплекти за домашна бира, така че си задайте следните въпроси, за да определите кой е най-добрият за вас. Отговорите ви ще ви насочат към най-добрия комплект за приготвяне на домашна бира за вашите нужди и предпочитания.

 • Комплектът съдържа ли цялото или по-голямата част от оборудването, от което се нуждаете? Някои консумативи често се продават отделно, особено бутилки.
 • В комплекта има ли оборудване, от което не се нуждаете? Например, може вече да притежавате тенджера от пет литра.
 • Комплектът включва ли ясни писмени указания? Компанията има ли уебсайт с по-подробни видеоклипове или инструкции? Интернет е богат източник на инструкции и видеоклипове за приготвяне на бира.
 • Комплектът включва ли съставки? Ако е така, харесвате ли разнообразието от бира, която произвежда? Имайте предвид, че можете да закупите различни разновидности на съставка за бъдещи партиди.
 • Колко голяма партида произвежда комплектът? Докато пет литра на партида са стандартни, има и по-малки комплекти, ако не искате твърде много бира или нямате място за съхранение.
 • Искате ли да варите с екстракти, което е най-лесно за начинаещи, или сте готови да опитате изцяло зърнена рецепта, която е по-сложна, но ви позволява най-голямата свобода да овкусите бирата точно както ви харесва? Имайте предвид, че рецептите с изцяло зърнени култури изискват малко повече оборудване от комплектите с екстракти.
 • Комплектът в рамките на бюджета ви ли е? Повечето качествени комплекти за домашна напитка струват между 50 и 100 лева. По-евтините комплекти за домашна напитка може да включват консумативи с по-лошо качество.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

ВЪПРОС: Какви са ползите от закупуването на комплект вместо закупуването на оборудване отделно?
ОТГОВОР: Въпреки че, разбира се, можете да закупите оборудването си отделно – това може да е добър вариант, ако вече притежавате повечето консумативи – за повечето хора комплектът е много по-удобен и икономичен.

ВЪПРОС: Има ли някакъв начин да се ускори процеса на варене?
ОТГОВОР: Добрите неща в живота често отнемат време и бирата не е изключение. Не бързайте с процеса на варене, или в крайна сметка ще получите плоски, разочароващи резултати.

ВЪПРОС: Домашната бира вкусна ли е толкова добре, колкото бирата от магазина?
ОТГОВОР: Понякога има по-добър вкус; понякога не става. Няма лесен отговор на този въпрос. Резултатите ви зависят от степента на грижа при спазването на инструкциите, качеството на съставките, които използвате, температурата, при която съхранявате бирата, докато ферментира и карбонатира, и малко късмет. Но колкото повече варите, толкова по-добре ще станете. Много занаятчийски пивовари започнаха да усъвършенстват занаята си, като варят у дома.

Може би ще ви хареса
UA-143862804-2