Най-добрите компютри Chromebook

Откакто бяха представени за първи път през 2011 г., Chromebook бавно предефинира какво представляват лаптопите. Вместо да бъдат компютри с локален софтуер и място за съхранение, които струват много скъпо, Chromebook изпълняват всичките си приложения чрез операционна система, базирана на уеб браузъра Chrome. Нещо повече, те са много по-достъпни от типичните компютри или Mac.

Chromebook са предназначени за хора, които извършват по-голямата част от компютърната си работа онлайн. За да направи нещата още по-удобни, Google се справя със задачите за грижи и хранене, като актуализации на защитата, така че потребителите никога да не се притесняват от тях.

Повечето Chromebook са бюджетни модели – скромни лаптопи, които струват не толкова много. Има обаче много премиум Chromebook, които са създадени да се конкурират и с традиционните лаптопи от висок клас. Chromebook от средно ниво са най-популярният потребителски избор, защото са достъпни, без да се усещат като недостатъчни.

Тъй като много големи производители на технологии като Dell и Samsung произвеждат страхотни Chromebook, пазарът е доста претъпкан. По този начин може да бъде предизвикателство да се разграничат така наречените базови модели от тези, които си струва да се купят. Ето всичко, което трябва да знаете, за да изберете вашия Chromebook.Ако сте готови да закупите вашия Chromebook и знаете какво търсите, прегледайте нашите предложения за най-добрите Chromebooks на пазара.

Ако все още не сте сигурни и желаете да прочетете повече за характеристиките на Chromebooks, прочетете нашето ръководство за закупуване на Chromebooks по-надолу в статията.


Лаптоп Asus Chromebook C223NA-GJ0055, Windows 10 Pro, C223NA-GJ0055, Windows 10 Pro, 11.6″, Intel Celeron N3350 (2-ядрен), Intel HD Graphics 500, 4GB LPDDR4

Chromebook - Техника

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

<<Провери цена>>


Лаптоп ASUS Chromebook C223NA-GJ0055 с Intel Celeron N3350 (1.10/2.40GHz, 2M), 4 GB, 32GB eMMC, Intel HD Graphics 500, Chrome OS

Chromebook - Техника

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

<<Провери цена>>


Лаптоп Asus Chromebook C223NA-GJ0055, C223NA-GJ0055, 11.6″, Intel Celeron N3350 (2-ядрен), Intel HD Graphics 500, 4GB LPDDR4

Chromebook - Техника

<<Провери цена>>


Лаптоп 2 в 1 Lenovo Chromebook Duet, 10.1″, Full HD, 128GB eMMC, 4GB RAM, 8MP камера

Chromebook - Техника

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

<<Провери цена>>


Лаптоп Lenovo 100e Chromebook (2nd Gen) AMD A4 9120C up to 2.40 GHz, 11.6″ HD, 4GB, 32GB eMMC

Chromebook - Техника

<<Провери цена>>


КАКВО Е CHROMEBOOK?

Нека първо поговорим за основите. Какво е Chromebook? По какво се различават тези машини от другите лаптопи? И какво би ви накарало да изберете едното пред другото?

Първо, нека поговорим за операционни системи или ОС. В момента повечето лаптопи работят с Windows, а тези, направени от Apple, работят с MacOS. Chromebook работи на Chrome OS.

Chrome е просто друга операционна система. Може да имате малко корекция, ако сте свикнали да използвате лаптоп с Windows или Mac: външният вид на Chromebook ще бъде различен. Вместо програми, Chrome OS използва приложения за изтегляне от магазина на Google Play. Той работи предимно онлайн и повечето от вашите документи се съхраняват онлайн, в облака.

Плюсове и минуси на работата с Chromebook

Плюсове на Chromebook

  • Лесен достъп до файлове. Тъй като Chromebook разчитат на облачно хранилище, имате достъп до файловете си от Chromebook, както и от други компютри и устройства, стига да имате интернет връзка.
  • Удобен за потребителя. Chrome OS се основава на интернет браузъра Chrome на Google, което е нещо, с което повечето хора поне смътно са запознати. Следователно е доста лесно да се научите и да свикнете с оформлението на Chromebook и как работи.
  • Сигурен. Chromebook са изключително сигурни. Google предоставя чести актуализации и ако някога Chromebook бъде изгубен или откраднат, можете да излезете от него дистанционно, така че никой друг да не може да получи достъп до съдържанието ви. Освен това настройването на нов Chromebook е толкова лесно, колкото влизането в профила ви в Google и възобновяването на дейността ви.
  • Бърз. Поради олекотените си операционни системи и SSD устройства, Chromebook отнема само осем секунди от включването им до готовност за употреба.

Минуси на Chromebook

  • Изискване за интернет. Въпреки че някои приложения на Chromebook могат да се използват офлайн, трябва да сте свързани с интернет, за да извлечете максимална функционалност от него. Не е идеално, ако обичате да използвате лаптопа си в движение, на места без интернет.
  • Нов софтуер. Не можете да използвате съществуващ софтуер, който вече имате, като Photoshop или Microsoft Office, на Chromebook. Със сигурност обаче ще можете да намерите алтернативи, които да заемат тяхното място.
  • Разходи за съхранение. В зависимост от вашите нужди, може да се окаже, че в крайна сметка ще платите за съхранение в облак. Google предоставя на всички собственици на Chromebook безплатно 100 GB хранилище в Google Диск, но това продължава само две години. След това сте понижени до обичайното безплатно хранилище от 15 GB, освен ако не сте готови да платите за надстройка.

Chromebook2 - Техника

КЛЮЧОВИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА CHROMEBOOK

Екран

Има няколко важни аспекта на екрана, които трябва да имате предвид, когато избирате най-добрия екран на Chromebook за вашите нужди. Те включват размер, разделителна способност и дали екранът е сензорен.

Размер на екрана: Chromebook обикновено са проектирани да бъдат малки и преносими за максимално удобство в движение. Като такива, най-често срещаните екрани на Chromebook попадат между 10 и 15,6 инча. Вероятно все още няма да намерите 17-инчови гиганти.

Резолюция: Chromebook от по-нисък клас обикновено има дисплеи с размери 1366 x 768 пиксела. Ако сте готови да похарчите малко повече, ще намерите и много модели с пълна HD резолюция от 1920 x 1080 пиксела. В горната част на гамата ще намерите опции, които предлагат кристално чиста резолюция 2 560 x 1 700.

Сензорен екран: Ако използването на мишка, безжично или друго, не е предпочитаният от вас метод за работа с компютър, потърсете Chromebook с възможност за сензорен екран. Можете да очаквате да платите повече, отколкото бихте платили за еквивалентен модел без сензорен екран, но много хора са повече от щастливи да платят тази премия за бързина, удобство и като цяло по -добро качество на изработка.

Процесор

Процесорът е “мозъкът” на компютъра. В Chromebook процесорът влияе върху това колко бързо и гладко работи машината. Колкото по-бързо работи процесорът (измерен в GHz), толкова повече процеси може да изпълнява Chromebook във всеки един момент.

Chromebook имат процесори на Intel или процесори Advanced RISC Machine (ARM). Процесорите ARM са енергийно ефективни, мощни и по-оптимизирани за приложения за Android. Процесорите на Intel обикновено се представят малко по-добре от това и ви позволяват достъп до софтуер със затворен код като Steam и всички негови игри. Нещо повече, Chromebook с процесори Intel ви позволяват по-безпроблемно да инсталирате дистрибуторска операционна система Linux за допълнителна функционалност.

RAM

Паметта с произволен достъп (RAM) е друг фактор, който влияе върху това колко бързо работи вашият компютър. Това е по същество активна памет за стартиране на програми.

Повечето Chromebook се предлагат с 2GB, 4GB или 8GB RAM. Предлагат се обаче и модели с 16GB RAM.

Ако се окажете, че често работите многозадачно на вашия компютър, определено препоръчваме да изберете по-бърз модел с 4GB или 8GB RAM. Версиите с 16 GB RAM са много способни, но освен ако не инсталирате допълнителни операционни системи или играете взискателни игри, това количество RAM е прекалено много за Chromebook.

Вътрешна памет

В миналото Chromebook е имал малко вътрешна памет в сравнение с други компютри.

Това е така, защото вашите документи, снимки, медии и други файлове се съхраняват в облака, а не на компютъра (въпреки че можете да изберете да съхранявате ограничено количество данни на вашето устройство).

Повечето от тези машини имат между 16GB и 64GB вътрешна памет. Това би трябвало да е достатъчно за повечето потребители и може да бъде разширено с помощта на microSD карта. Въпреки това, налични са най-добрите модели с конкурентни нива на съхранение на лаптопи. Например, Google Pixelbook Go предлага до 256 GB вътрешна памет.

Охлаждане

Chromebook произвежда значително по-малко топлина от лаптопите и настолните компютри поради техните твърди дискове и енергоефективни процесори. Ето защо много, но не всички, Chromebook предлагат без вентилатор дизайн, който е по-тих, по-малко податлив на счупване и по-енергийно ефективен от по-мощните си братовчеди. Някои Chromebook, като Asus Chromebook Flip и Acer Chromebook Spin 713, обаче включват вентилатори за охлаждане.

Често задавани въпроси

В. Мога ли да използвам своя Chromebook, когато съм офлайн?
О. Можете да използвате своя Chromebook, докато сте офлайн, но няма да можете да се насладите на пълната му функционалност. Има обаче някои неща, които определено можете да направите. В допълнение към достъпа до локално съхранявани файлове (например възпроизвеждане на филми или редактиране на снимки, които сте съхранили на вашия твърд диск), можете да използвате Google Диск в офлайн режим, за да създавате документи или електронни таблици, да четете запазени статии в Pocket и да играете различни игри.

В. Подходящи ли са Chromebook за игри?
О. За съжаление Chromebook не е добър избор за игри. Въпреки че можете да изтегляте приложения за игри, това обикновено са основни игри от сорта, които бихте могли да играете на смартфон, а не сложни видео игри. Тъй като не можете да стартирате и инсталирате програми на Chromebook, не можете да инсталирате любимите си видео игри.

В. Могат ли Chromebook да получават вируси?
О. Уникалната точка на продажба на Chromebook е, че те работят почти изключително онлайн и не можете да изтегляте или стартирате изпълними програми (само приложения). Следователно това означава, че компютрите не могат да получат вируси. Възможно е обаче да изтеглите лошо разширение за Chrome. След като премахнете разширението обаче, всичко ще се върне към нормалното. От време на време може да откриете разширение за Chrome OS на трета страна, което причинява проблеми, но премахването на разширението ще разреши всички проблеми.

В. Какво е WiFi 6?
О. Това е технология, която пристигна през 2019 г. и се счита за „следващото поколение“ след WiFi 5. Тя включва по-бързи скорости на интернет на ниво мрежа. За домове и предприятия с множество устройства, които се включват към интернет всеки ден, това може да помогне за подобряване на общата скорост и ефективност. Забележка: за да се възползвате от предимствата на тази технология, трябва да имате рутер, който поддържа WiFi 6.Подобно ревю: Най-добрите часовници с диаманти

Може би ще ви хареса
UA-143862804-2