- Advertisement -

Най-добрите любителски телескопи

- Advertisement -

Обща информация

Един добър телескоп е повече от просто удобен начин да видите няколко звезди. Телескоп с подходяща сила и характеристики може да предложи образователен, спиращ дъха опит, който обединява приятели и членове на семейството, за да наблюдават вселената около нас.

Важно е да се замислите как ще използвате телескопа и какви видове обекти искате да наблюдавате с него. Телескопите се предлагат в няколко различни разновидности, които включват съставни, рефлекторни и рефракторни тела. Характеристики като острота, яснота, размер и тегло ще варират в зависимост от дизайна, качеството и използваните материали на телескопа.

За да улесним процеса на закупуване на нов телескоп, направихме няколко препоръки за някои от най-добрите налични опции. Прочетете, за да научите повече за различните функции, които трябва да имате предвид, за да направите добра покупка.

В следващата класация ще ви представим нашия избор за най-добрите любителски телескопи. За ваше удобство сме подбрали онлайн магазините с най-добри цени на съответните модели. Съветваме ви да пазарувате онлайн, тъй като цените са по-ниски, имате законно право да върнете уреда в срок от 14 дни, а да не забравяме и безплатната доставка до дома ви.


Телескоп KONUS KONUSTART-700B , Рефрактор, С адаптер за смартфон

Res Bcf49b07e8dd473250e5bae70fbf5ed6 - Най-добрите любителски телескопи - Подаръци

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

<<Провери цена>>


Рефракторен телескоп Levenhuk Meade Polaris 80 mm

3-17 - Най-добрите любителски телескопи - Подаръци

Рефракторният телескоп Meade Polaris 80 mm EQ е перфектният подарък за начинаещите астрономи. С този рефракторен телескоп можете да наблюдавате лунната повърхност и обектите от Слънчевата система. Ниското тегло на устройството го прави лесно за транспортиране.

Телескопът се предлага с три окуляра и една леща на Барлоу – основната конфигурация на телескопа Ви осигурява широка гама от увеличения. Оптичен визьор с червена точка се използва за бързо насочване към желания астрономически обект.

Тръбата е монтирана на екваториална монтировка. Тези монтировки осигуряват бърза и лесна навигация. Органите за управление за бавно движение позволяват плавно движение на тръбата без резки движения. Здравият стоманен триножник осигурява стабилна позиция на устройството.

Софтуерът AutoStar Suite Astronomer Edition ще Ви помогне да изучите нощното небе. Той показва повече от 10 000 небесни обекта, включително планети, звезди, галактики и мъглявини. Можете да разпечатвате звездни карти и дори да планирате своето наблюдение. Той работи на всеки компютър, базиран на Windows.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

<<Провери цена>>


Телескоп Celestron Travel Scope 50, Рефрактор

Img189825 06092011175757 1 - Най-добрите любителски телескопи - Подаръци

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

<<Провери цена>>


CELESTRON AstroMaster 90EQ рефрактор

5-15 - Най-добрите любителски телескопи - Подаръци

Превъзходен телескоп за начинаещи и по-напреднали любители на астрономията. Подходящ и за астрономически, и за наземни наблюдения, тъй като е снабден с призма, която дава прав образ. Най-добри изображения създава за ярките обекти, като Луна, планети, двойни звезди и звездни купове. Лесен за използване, тъй като е екваториален и когато монтировката се насочи към Полярната звезда се движи както светилата в небето, което позволява лесното им проследяване. Допълнително може да се купи мотор, с който това проследяване да се улесни. Може да се използва и за астрофотография, след закупуването на допълнителни адаптери. Създава ясна представа за небесната сфера и движението на небесните тела по нея, затова е подходящ и за обучение на младите астрономи-любители.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

<<Провери цена>>


Рефракторен телескоп Meade Infinity 102 mm

6-7 - Най-добрите любителски телескопи - Подаръци

Рефракторният телескоп Meade Infinity 102 mm AZ е мощен рефракторен телескоп на азимутална монтировка, идеален за наблюдение на Слънчевата система. Благодарение на висококачествената оптика телескопът Ви осигурява ярки, контрастни и подробни изгледи. Устройството е подходящо за повърхността на Луната, поясите на Сатурн, детайли от поясите на Юпитер и много други астрономически обекти. Благодарение на включената призма за пряко наблюдение телескопът може да се използва и за наземни наблюдения.

Комплектът включва три окуляра и леща на Барлоу – дори основната конфигурация на телескопа ще Ви осигури доста широка гама от увеличения. Визьорът с червена точка се използва за навигация до обектите. Комплектът на телескопа включва и специално DVD със софтуера Planetarium.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

<<Провери цена>>


Телескоп Levenhuk LabZZ Т1

Res 2d636fbb17df6ceae20dd8720728e697 - Най-добрите любителски телескопи - Подаръци

Телескоп Discovery Sky Trip ST70 с книга

Res 0c4bf5b6b2da9a9c90027a7facbb33ec - Най-добрите любителски телескопи - Подаръци

Телескоп Levenhuk Skyline BASE 100S

Res Ebfc4d990ad3e61270b20eaa7ad8997f - Най-добрите любителски телескопи - Подаръци

Телескоп CELESTRON, компютризиран, Astro Fi 130, Нютон, WiFi

Res B221f75f72b738c068c0bcbf3a3a3e9c - Най-добрите любителски телескопи - Подаръци

Телескоп Celestron AstroMaster 130EQ, Нютонов рефлектор

Res 29b7fc5d917c49f1a835d89925ea9564 - Най-добрите любителски телескопи - Подаръци

Телескоп CELESTRON рефлектор AstroMaster 76EQ Нютон

Res 93f74ec2abb5a6136ea4341eb2ecfc10 - Най-добрите любителски телескопи - Подаръци

Как работи телескопът

Телескопът събира светлината от дадена сцена и я фокусира, което от своя страна прави далечните обекти да изглеждат по-близо. Светлината от обекта, в който сте насочили телескопа, преминава през лещата на телескопа и през тръбата. Отворът на обектива определя колко светлина се движи през обектива; по-голяма бленда позволява повече светлина да влезе.

Оптиката вътре в телескопа след това фокусира тази светлина върху точка, което ви позволява да видите обекта. С помощта на пръстен или набиране на телескопа можете да регулирате фокуса и да изострите изображението. Оптиката в окуляра увеличава фокуса, което води до появата на обекти по-близо, отколкото са в действителност. Можете да мислите за окуляра като лупа, тъй като той работи по сходни принципи.

Видове телескопи

За астрономи-аматьори съществуват два основни вида телескопични конструкции: рефлектор и рефрактор. Те изглеждат еднакво, но работят малко по-различно.

Рефлектор

Този дизайн на телескопа се отличава с окуляр, който се простира вертикално от тръбата, обикновено близо до предната част. Огледалото в предната част на тръбата събира светлина. След това тя отразява тази светлина на друго огледало, което отразява светлината към окуляра.

Рефрактор

Това е най-често срещаният дизайн на телескопи с потребителски-аматьорски клас. Голям обектив отпред пропуска светлината през тръбата към огледалото в окуляра в задната част на тръбата. След това светлината преминава в окуляра в задната част на тръбата.

Най-добрите приложения за всеки дизайн

Когато избирате телескоп, първо трябва да се запитате как искате да използвате устройството и кои характеристики са най-важни за вас.

Планирате ли да извадите телескопа си от града за наблюдение в провинцията? Ако е така, вероятно бихте оценили лек телескоп, който е лесен за носене.

Търсите ли начин вашето семейство да наблюдава небесата с ограничен бюджет? Ако е така, може да се интересувате от по-евтина опция за телескоп.

Отговорите на тези въпроси помагат да се определи дали трябва да получите телескоп – рефлектор или рефрактор.

Критерии при избор на елескоп

Яснота и острота

Ако яснотата и рязкостта седят високо във вашия списък с приоритети, препоръчваме използването на телескоп с рефрактор.

Разбира се, рефракторните телескопи понякога страдат от хроматична аберация. Това обикновено се проявява като пурпурна или зелена светлина около предметите. Но това е малък проблем.

Докато имате рефракторен телескоп с голям отвор (и минимално светлинно замърсяване), той може да създаде голямо качество на изображението.

Размер и тегло

Ако живеете в града и трябва да транспортирате телескопа си до места, където можете да видите звездите, размерът на устройството е от значение. Рефлекторните телескопи са най-леките видове. Рефракторните телескопи са по-тежкият вариант; препоръчваме този тип за хора, които не планират да местят телескопа си много.

Преглед на земни обекти

Ако искате да видите “земни обекти” (птици, диви животни), а не небето, рефлекторен телескоп няма да работи. Съветваме ви да се придържате към рефракторен или комбиниран телескоп, за да видите земните обекти.

Разглеждане на бледи звезди

Ако искате да видите бледи звезди и планети, рефлекторът и комбинираният работят еднакво добре. Телескопите на рефрактора вършат лоша работа с бледи обекти.

Термини

Бленда: В телескопа терминът апертура се отнася до едно и също нещо, както в обектива на камерата/фотоапарата. Отворът на блендата е отворът в лещата, през който минава светлината. Голяма бленда позволява повече светлина да влезе в обектива, което означава, че можете по-добре да виждате бледи обекти в нощното небе.

Астрофотография: Астрофотографията е хоби, което комбинира използването на телескопа с цифров фотоапарат. Можете да монтирате фотоапарата към телескопа, позволявайки на фотоапарата да „види“ през окуляра. След това фотоапаратът снима обекти в нощното небе. Това е скъпо хоби, което изисква определени части от оборудването, които са съвместими.

Земни обекти: Когато производителите казват, че техните модели са добри за гледане на земни обекти, те говорят за птици или други отдалечени животни на земята.

Окуляр: Окулярът е частта от телескопа, през която преглеждате обектите. Често можете да сменяте окулярите на телескопа, за да получите по-голямо или по-малко увеличение.

Бледи обекти: Бледите обекти в нощното небе са обекти, които е трудно да се видят, дори и с телескоп. Такива обекти са или много далече, или излъчват много малко светлина.

Фокусно разстояние: Фокусното разстояние е друг термин, който телескопите споделят с обективите на фотоапарата. Обекти, гледани през голям телескоп с фокусно разстояние, изглеждат по-големи от обекти, гледани през малка фокусна дължина.

Светлинно замърсяване: Този термин се отнася до всяко изкуствено осветление във вашия район през нощта. Изкуственото осветление прави използването на телескоп трудно, тъй като светлината може да размие слабите звезди.

Увеличение: Ако окуляра на телескопа има голямо увеличение, обектите ще изглеждат по-големи. Окулярът и фокусното разстояние заедно определят колко увеличение ще видите, когато използвате телескопа.

Оптична тръба: Това е тялото на телескопа, което държи лещите и огледалата вътре в него.

Софтуер: Много телескопи, дори модели за начинаещи, имат софтуер, който насочва телескопа. Ако търсите повече функции, можете да закупите софтуер отделно от това, което придружава телескопа.

Триножник: Триножникът е трикрако поддържащо устройство за телескопа. Той поддържа тежестта на телескопа, като същевременно ви позволява да завъртате позицията му. Триножките, които се доставят с телескопите, често са крехки модели. Може да пожелаете да преминете към статив с по-здрава опорна основа.

You might also like
UA-143862804-2