Най-добрите любителски телескопи

Обща информация

Един добър телескоп е повече от просто удобен начин да видите няколко звезди. Телескоп с подходяща сила и характеристики може да предложи образователен, спиращ дъха опит, който обединява приятели и членове на семейството, за да наблюдават вселената около нас.

Важно е да се замислите как ще използвате телескопа и какви видове обекти искате да наблюдавате с него. Телескопите се предлагат в няколко различни разновидности, които включват съставни, рефлекторни и рефракторни тела. Характеристики като острота, яснота, размер и тегло ще варират в зависимост от дизайна, качеството и използваните материали на телескопа.

За да улесним процеса на закупуване на нов телескоп, направихме няколко препоръки за някои от най-добрите налични опции. Прочетете, за да научите повече за различните функции, които трябва да имате предвид, за да направите добра покупка.В следващата класация ще ви представим нашия избор за най-добрите любителски телескопи. За ваше удобство сме подбрали онлайн магазините с най-добри цени на съответните модели.


Телескоп KONUS KONUSTART-700B , Рефрактор, С адаптер за смартфон

Res Bcf49b07e8dd473250e5bae70fbf5ed6 - Най-добрите любителски телескопи - Подаръци

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

<<Провери цена>>


Рефракторен телескоп Meade Infinity 70 mm

3-17 - Най-добрите любителски телескопи - Подаръци

ефракторният телескоп Meade Infinity 70 mm AZ е качествен рефракторен телескоп на начално ниво, предназначен за наблюдения на Луната и на други обекти от Слънчевата система. Неговата леща на обектива с размер 70 mm създава ярко и остро изображение. Този модел ще Ви помогне да видите полярните шапки и моретата на Марс по време на опозицията, фазите на Венера, пръстените на Сатурн и много други небесни обекти. Телескопът е подходящ и за наземно наблюдение.

Комплектът включва два окуляра – окулярът с дълго фокусно разстояние Ви позволява да обхванете голяма площ, докато за наблюдения с големи увеличения се използва окулярът с късо фокусно разстояние. Моделът е оборудван с визьор с червена точка. Пакетът включва и DVD със софтуера Planetarium.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

<<Провери цена>>


Телескоп Celestron Travel Scope 50, Рефрактор

Img189825 06092011175757 1 - Най-добрите любителски телескопи - Подаръци

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

<<Провери цена>>


CELESTRON AstroMaster 90EQ рефрактор

5-15 - Най-добрите любителски телескопи - Подаръци

Превъзходен телескоп за начинаещи и по-напреднали любители на астрономията. Подходящ и за астрономически, и за наземни наблюдения, тъй като е снабден с призма, която дава прав образ. Най-добри изображения създава за ярките обекти, като Луна, планети, двойни звезди и звездни купове. Лесен за използване, тъй като е екваториален и когато монтировката се насочи към Полярната звезда се движи както светилата в небето, което позволява лесното им проследяване. Допълнително може да се купи мотор, с който това проследяване да се улесни. Може да се използва и за астрофотография, след закупуването на допълнителни адаптери. Създава ясна представа за небесната сфера и движението на небесните тела по нея, затова е подходящ и за обучение на младите астрономи-любители.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

<<Провери цена>>


Рефлекторен телескоп Meade Polaris 114 mm EQ

Res Faba9ab187395c567d3f457f438af245 - Най-добрите любителски телескопи - Подаръци

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

<<Провери цена>>


Телескоп Levenhuk LabZZ Т1

Res 2d636fbb17df6ceae20dd8720728e697 - Най-добрите любителски телескопи - Подаръци

Телескоп Discovery Sky Trip ST70 с книга

Res 0c4bf5b6b2da9a9c90027a7facbb33ec - Най-добрите любителски телескопи - Подаръци

Телескоп Levenhuk Skyline BASE 100S

Res Ebfc4d990ad3e61270b20eaa7ad8997f - Най-добрите любителски телескопи - Подаръци

Телескоп CELESTRON, компютризиран, Astro Fi 130, Нютон, WiFi

Res B221f75f72b738c068c0bcbf3a3a3e9c - Най-добрите любителски телескопи - Подаръци

Телескоп CELESTRON компютризиран Astro Fi 102 Максутов-Касегрен WiFi

Res 16d70445cf7cc7744f28177b878c75f5 - Най-добрите любителски телескопи - Подаръци

Телескоп CELESTRON рефлектор AstroMaster 76EQ Нютон

Res 93f74ec2abb5a6136ea4341eb2ecfc10 - Най-добрите любителски телескопи - Подаръци

Вижте още предложения за телескопи ТУК


Как работи телескопът

Телескопът събира светлината от дадена сцена и я фокусира, което от своя страна прави далечните обекти да изглеждат по-близо. Светлината от обекта, в който сте насочили телескопа, преминава през лещата на телескопа и през тръбата. Отворът на обектива определя колко светлина се движи през обектива; по-голяма бленда позволява повече светлина да влезе.

Оптиката вътре в телескопа след това фокусира тази светлина върху точка, което ви позволява да видите обекта. С помощта на пръстен или набиране на телескопа можете да регулирате фокуса и да изострите изображението. Оптиката в окуляра увеличава фокуса, което води до появата на обекти по-близо, отколкото са в действителност. Можете да мислите за окуляра като лупа, тъй като той работи по сходни принципи.

Видове телескопи

За астрономи-аматьори съществуват два основни вида телескопични конструкции: рефлектор и рефрактор. Те изглеждат еднакво, но работят малко по-различно.

Рефлектор

Този дизайн на телескопа се отличава с окуляр, който се простира вертикално от тръбата, обикновено близо до предната част. Огледалото в предната част на тръбата събира светлина. След това тя отразява тази светлина на друго огледало, което отразява светлината към окуляра.

Рефрактор

Това е най-често срещаният дизайн на телескопи с потребителски-аматьорски клас. Голям обектив отпред пропуска светлината през тръбата към огледалото в окуляра в задната част на тръбата. След това светлината преминава в окуляра в задната част на тръбата.

Най-добрите приложения за всеки дизайн

Когато избирате телескоп, първо трябва да се запитате как искате да използвате устройството и кои характеристики са най-важни за вас.

Планирате ли да извадите телескопа си от града за наблюдение в провинцията? Ако е така, вероятно бихте оценили лек телескоп, който е лесен за носене.

Търсите ли начин вашето семейство да наблюдава небесата с ограничен бюджет? Ако е така, може да се интересувате от по-евтина опция за телескоп.

Отговорите на тези въпроси помагат да се определи дали трябва да получите телескоп – рефлектор или рефрактор.

Критерии при избор на елескоп

Яснота и острота

Ако яснотата и рязкостта седят високо във вашия списък с приоритети, препоръчваме използването на телескоп с рефрактор.

Разбира се, рефракторните телескопи понякога страдат от хроматична аберация. Това обикновено се проявява като пурпурна или зелена светлина около предметите. Но това е малък проблем.

Докато имате рефракторен телескоп с голям отвор (и минимално светлинно замърсяване), той може да създаде голямо качество на изображението.

Размер и тегло

Ако живеете в града и трябва да транспортирате телескопа си до места, където можете да видите звездите, размерът на устройството е от значение. Рефлекторните телескопи са най-леките видове. Рефракторните телескопи са по-тежкият вариант; препоръчваме този тип за хора, които не планират да местят телескопа си много.

Преглед на земни обекти

Ако искате да видите “земни обекти” (птици, диви животни), а не небето, рефлекторен телескоп няма да работи. Съветваме ви да се придържате към рефракторен или комбиниран телескоп, за да видите земните обекти.

Разглеждане на бледи звезди

Ако искате да видите бледи звезди и планети, рефлекторът и комбинираният работят еднакво добре. Телескопите на рефрактора вършат лоша работа с бледи обекти.

Термини

Бленда: В телескопа терминът апертура се отнася до едно и също нещо, както в обектива на камерата/фотоапарата. Отворът на блендата е отворът в лещата, през който минава светлината. Голяма бленда позволява повече светлина да влезе в обектива, което означава, че можете по-добре да виждате бледи обекти в нощното небе.

Астрофотография: Астрофотографията е хоби, което комбинира използването на телескопа с цифров фотоапарат. Можете да монтирате фотоапарата към телескопа, позволявайки на фотоапарата да „види“ през окуляра. След това фотоапаратът снима обекти в нощното небе. Това е скъпо хоби, което изисква определени части от оборудването, които са съвместими.

Земни обекти: Когато производителите казват, че техните модели са добри за гледане на земни обекти, те говорят за птици или други отдалечени животни на земята.

Окуляр: Окулярът е частта от телескопа, през която преглеждате обектите. Често можете да сменяте окулярите на телескопа, за да получите по-голямо или по-малко увеличение.

Бледи обекти: Бледите обекти в нощното небе са обекти, които е трудно да се видят, дори и с телескоп. Такива обекти са или много далече, или излъчват много малко светлина.

Фокусно разстояние: Фокусното разстояние е друг термин, който телескопите споделят с обективите на фотоапарата. Обекти, гледани през голям телескоп с фокусно разстояние, изглеждат по-големи от обекти, гледани през малка фокусна дължина.

Светлинно замърсяване: Този термин се отнася до всяко изкуствено осветление във вашия район през нощта. Изкуственото осветление прави използването на телескоп трудно, тъй като светлината може да размие слабите звезди.

Увеличение: Ако окуляра на телескопа има голямо увеличение, обектите ще изглеждат по-големи. Окулярът и фокусното разстояние заедно определят колко увеличение ще видите, когато използвате телескопа.

Оптична тръба: Това е тялото на телескопа, което държи лещите и огледалата вътре в него.

Софтуер: Много телескопи, дори модели за начинаещи, имат софтуер, който насочва телескопа. Ако търсите повече функции, можете да закупите софтуер отделно от това, което придружава телескопа.

Триножник: Триножникът е трикрако поддържащо устройство за телескопа. Той поддържа тежестта на телескопа, като същевременно ви позволява да завъртате позицията му. Триножките, които се доставят с телескопите, често са крехки модели. Може да пожелаете да преминете към статив с по-здрава опорна основа.


Може би ще ви хареса
UA-143862804-2