Най-добрите препарати за намаляване и борба с пърхота

Какво е пърхот?

Пърхотът е сравнително лесно да се забележи. Мазните, бели люспи на скалпа често намират пътя си в косата и върху раменете ви. В много случаи, скалпа ви може също да е сух и сърбящ. Освен ако скалпа ви не е червен и подут, обикновено не е необходимо да посещавате лекар.

Има няколко фактора, които могат да причинят пърхот:

Себореен дерматит

Това състояние причинява мазна, червена кожа, покрита с бели люспи. Това е често срещана причина за пърхот. Тя може да засегне скалпа и други области на тялото, които имат голям брой мастни жлези.

Гъбички (Malassezia)

Malassezia е гъбичка, намираща се върху кожата. Тя може да предизвика дразнене, което води до образуване на люспи на скалпа.

Контактен дерматит

Понякога реакцията на съставките в продуктите за грижа за косата може да причини зачервяване, сърбеж и лющене на скалпа.

Рядко миене на косата

Ако не миете косата си достатъчно често, мазнината, клетките на кожата и други остатъци могат да се натрупат на скалпа и да доведат до пърхот.

Кой получава пърхот?

Докато всеки може да получи пърхот, някои хора са по-склонни да изпитат това състояние:

По-вероятно е мъжете да имат пърхот поради хормони.

Младите и хората на средна възраст често са засегнати от пърхот, въпреки че някои хора се борят с него през целия си живот.

Хората с мазна коса са по-податливи на пърхот, защото гъбичката Malassezia се развива при мазни условия.

Хората с определени заболявания, като болестта на Паркинсон, която засяга неврологичната система, и ХИВ, който засягат имунната система, са по-податливи на пърхот.

Активни съставки

Шампоаните против пърхот използват разнообразни активни съставки за лечение на съществуващия пърхот и за предотвратяване на повторното му появяване. В зависимост от конкретната причина за пърхота, някои формули могат да бъдат по-добър вариант от други. Най-честите активни съставки в шампоаните против пърхот включват следното:

Шампоан със салицилова киселина

Салициловата киселина е ексфолиращ агент, който помага да се елиминират люспите от пърхота по скалпа. Той може да предизвика сухота, така че е най-подходящ за хора с мазен скалп и коса. Съчетанив на шампоан против пърхот на основата на салицилова киселина с овлажняващ балсам може да помогне за намаляване на част от сухотата.

Шампоан от въглищен катран

Въглищният катран се използва за забавяне на процеса, който причинява клетките на скалпа да умират и да се отпуснат, което му позволява да лекува пърхот и себореен дерматит. Шампоаните на основата на катран са най-подходящи за тъмнокоси хора, защото могат да обезцветят изрусената коса.

Шампоан с цинков пиритион

Цинковият пиритион е противогъбично и антибактериално средство, което помага да се противодейства на пърхота, като убива гъбичките на скалпа, които могат да причинят себореен дерматит.

Селен сулфиден шампоан

Селен сулфиден шампоан забавя естествения процес, който причинява кожни клетки на скалпа да умират и да се лющят. Също така може да помогне да се противодейства на гъбичката Malassezia, която може да причини пърхот. Шампоанът против пърхот на основата на селен сулфид може да обезцвети изрусената или боядисаната коса, така че е важно да се изплакне добре.

Шампоан с масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е антисептично, противогъбично и антимикробно етерично масло, което може да помогне да се убие гъбичката, която може да причини пърхот и себореен дерматит.

Кетоконазол шампоан

Кетоконазол е мощно противогъбично средство, което може да помогне за лечение на пърхота, когато другите съставки против пърхот се провалят.

Аромат

Мощните съставки в препаратите против пърхот понякога могат да придадат на продукта неприятен лекарствен аромат. Ето защо някои потребители предпочитат формули с добавен аромат, който осигурява свеж, чист аромат. Но избягвайте формули, които са твърде силно ароматизирани. Те могат да дразнят скалпа и да предизвикат по-нататъшно изсъхване.

Бележка за шампоаните против пърхот тип две в едно

Тъй като шампоаните против пърхот съдържат изсушаващи съставки като салицилова киселина, някои формули включват и овлажнители или балсам. Този тип шампоан против пърхот може да ви помогне да спестите време и пари, но някои потребители смятат, че формулите с две в едно не овлажняват достатъчно. Два отделни препарата може да е по-добър вариант за някои хора.


window.mc4wp = window.mc4wp || { listeners: [], forms: { on: function(evt, cb) { window.mc4wp.listeners.push( { event : evt, callback: cb } ); } } } })();


Може би ще ви хареса
UA-143862804-2