Най-добрите уреди за готвене на пара

0

Готвенето на пара е един от най-лесните начини да увеличите и подобрите диетата си. Този метод на готвене изисква да имате уред за готвене на пара и вече измества акцента от пържене и варене към приготвяне на пара. Можете да готвите на пара зеленчуци, картофи, риба, яйца и др. В кратък срок може да гледате на вашия уред за готвене на пара като на вашия нов най-добър приятел – особено когато стъпите на кантара.

И така, как точно работи? Когато готвите на пара, поставяте храната си върху тава или решетка над водата. Докато водата се нагрява, парата се издига и леко приготвя вашите лакомства. Готвенето на пара запазва хранителните вещества, които излизат при варене и пържене. И тъй като приготвянето на пара не изисква олио или други мазнини, крайният резултат има чист вкус без мазнина.Прегледайте нашата класация за най-добрите уреди за готвене на пара.

Ако искате да научите повече за тези уреди, прочетете нашето ръководство за избор на уред за готвене на пара в статията по-долу.


Уред за готвене с пара Tefal VC1401, 900W, Таймер, Автоматично изключване, Компактно съхранение, Премахваща се скара

Res 292fdb1370121b670566a771eaff68b4 - Най-добрите уреди за готвене на пара - Техника

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Уред за готвене на пара Russell Hobbs Cook Home 19270-56, 800 W, 9 л, Таймер

Res 676b7d3751549589b0b4d7d29fd50a11 - Най-добрите уреди за готвене на пара - Техника

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Уред за готвене на пара Tefal VC145130, 6 л, Съвместим с миялни машини, Видими нива на водата

Res 49dfd58168092ca25475166848156c83 - Най-добрите уреди за готвене на пара - Техника

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Уред за готвене на пара Tefal Steam n’Light VC3008, 900 W, 10 л

Res 4ee8b26ca50993cb53c1c82fc5634280 - Най-добрите уреди за готвене на пара - Техника

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Уред за готвене на пара Russell Hobbs Cook Home 19270-56, 800 W, 9 л

Res 676b7d3751549589b0b4d7d29fd50a11 - Най-добрите уреди за готвене на пара - Техника

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Уред за здравословно готвене, Clatronic DG 3547 Steamer, 800 W

Res Ecb410ef1ec148a7bfd1d583e80cef37 - Най-добрите уреди за готвене на пара - Техника

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Уред за готвене на пара Jata CV623, 800 W, 2 купи, Таймер

Res Dfb64085d0be762b10571d71117fa8f9 - Най-добрите уреди за готвене на пара - Техника

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Уред за готвене с пара Tefal VC1401, 900W, Таймер, Автоматично изключване, Компактно съхранение, Премахваща се скара

Res 292fdb1370121b670566a771eaff68b4 - Най-добрите уреди за готвене на пара - Техника

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


ВИДОВЕ УРЕДИ ЗА ГОТВЕНЕ НА ПАРА

Можете да приготвите храна на пара по няколко различни начина. Ето преглед на три популярни метода:

Кошница за готвене на пара

Най-простият начин за готвене на пара е да използвате кошница за готвене на пара, която обикновено се продава за под 20 лв. Напълнете тенджера с 3-4 см вода, разгънете кошницата за готвене на пара и я поставете на дъното на тенджерата. Подредете храната си върху кошницата, поставете капака отгоре и сгответе храната си.

Поради елементарното естество на този метод, най-добре е да готвите на пара или един вид храна – да речем броколи – или група продукти, които изискват еднакво време за готвене.

Както може би се досещате, опцията с кошницата за готвене на пара изисква известни проби и грешки, за да се постигне желаната готовност.

Бамбуков уред за готвене на пара

Следващото ниво след кошницата за пара е бамбукова машина за пара. Често срещана в азиатската кухня, бамбуковата кошница също стои в тенджера с вода за парна баня.

Самостоятелен уред за готвене на пара

След като готвенето на пара стане редовна част от рутината ви за готвене, уредът за готвене на пара е правилният начин, защото премахва догадките от процеса.

Уредите за готвене на пара се предлагат в различни размери и форми и въпреки че като цяло изпълняват една и съща функция, има безброй опции.


СЪВЕТИ: КАКВО ДА ТЪРСИТЕ

Както при повечето кухненски уреди, не всички уреди за готвене на пара са създадени еднакво. Те се различават не само по размер и форма, но и по дизайн, материали и дори къде е разположен резервоарът за генериране на пара.

Следвайте тези съвети, за да намерите правилния уред за готвене на пара за вас:

Контроли

Има добра причина да обърнете внимание на таймера на вашия електрически уред за готвене на пара. Моделите с цифрови циферблати са склонни да избледняват с времето от излагане на пара, което ги прави трудни за четене. Някои устройства използват цифрови контроли, които обикновено издържат по-дълго от контролите с циферблат. Всъщност някои уреди за готвене на пара имат три отделни отделения за храна с индивидуални контроли за всяка зона.

Тави

Някои устройства са предпочитани поради това как тавите пасват идеално една върху друга вътре в устройството. Това създава възможност за „равномерно“ излагане на пара. Харесваме и подвижната горна тава на някои уреди за готвене на пара Tefal, която, когато не е на място, създава повече място за по-големи хранителни продукти.

Материал

Някои потребители се опитват да избягват пластмасови съдове за готвене, но имайте предвид, че стъклената купа се нагорещява много по време на готвене. Що се отнася до тялото на устройството, неръждаемата стомана се почиства по-лесно от пластмасата. Разбира се, ако купувате нещо пластмасово, което ще докосне храната ви, уверете се, че не съдържа BPA.


КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ УРЕДА ЗА ГОТВЕНЕ НА ПАРА

Обща употреба

За да увеличите максимално приготвянето на храната, разумно е да подреждате тавите си вътре в уреда за пара. Тъй като различните храни изискват различно време за готвене, има наука за подреждането на вашата храна.

Поставете нишестени зеленчуци като картофи на дъното; те отнемат най-дълго време за готвене.

В средната тава поставете вашето месо или риба и подправките към тях.

Подредете деликатни, листни храни като спанак отгоре.

Готвене на ориз или зърнени храни

Уредът за готвене на пара осигурява чудесен начин за готвене на ориз. Много модели се доставят с тава за ориз, направена специално за съхранение на ориз или зърна. Освен това всеки модел ще има указания какво трябва да бъде съотношението ориз-вода.

Имайте предвид, че различните видове ориз може да изискват различно време за готвене. Може да отнеме малко опити и грешки, за да постигнете правилния процес на готвене на ориз в съд за храна.


Въпроси и отговори

Въпрос: Мога ли да направя кекс в уред за готвене на пара?

Отговор: Да! За да направите кекс на пара, пригответе тестото по любимата си рецепта. Поставете формата за кекс в уреда за готвене на пара и покрийте горната част на уреда с кърпа; след това спуснете капака, така че кърпата да се намира между кекса и капака. (Кърпата е там, за да попие вода, така че да не капе върху кекса). Варете на пара за 20 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста.

 

Въпрос: Различава ли се използването на бамбуков уред за пара от другите опции?

Отговор: Бамбуковият уред за готвене на пара се различава по това, че се поставя върху водата, след като започне да къкри. Използва се най-добре за по-деликатни храни.

 

Въпрос: Има ли храни, които трябва да избягвате да готвите в съд на пара?

Отговор: Редица зеленчуци губят хранителните си качества при нагряване под каквато и да е форма. В този списък са включени зеле, моркови, спанак, брюкселско зеле и чушки.

 

Може би ще ви хареса
UA-143862804-2