Най-добрите чугунени тенджери

0

Традиционно използван за бавно готвене на големи количества месо, тенджерата е многофункционален съд за готвене, полезен за приготвяне на множество различни ястия. Те ви позволяват да готвите яхнии, да задушавате зеленчуци, да печете във фурната, да печете пържоли и др. Можете да приготвите обилно ястие през студените месеци със здрава чугунена тенджера. През лятото можете да използвате чугунената си тенджера на котлона, за да задушите или задушите различни сезонни продукти от местния фермерски пазар.

Докато тенджерите се предлагат от много видове материали, чугунът е най-добрият избор за онези, които желаят да инвестират в издръжливи съдове за готвене. Плътно прилягащият капак на тенджерата задържа влагата и позволява на храната да се налива със собствените си сокове, което подобрява вкуса.

Ако имате място само за един или два големи съда за готвене или имате ограничен бюджет, чугунената тенджера трябва да е в горната част на списъка ви.


В следващата класация ще ви препоръчаме нашите предложения за най-добрите чугунени тенджери. Ако пък искате да научите повече за тези съдове, прочетете нашето ръководство за избор на най-добрата чугунена тенджера в статията под предложените продукти.


Чугунена Тенджера Hosse Дълбока, Rubin, Ф28


Чугунена Тенджера Hosse Плитка, Rubin, Ф28


Чугунена Тенджера Hosse Дълбока, Bamboo, Ф28


Вижте още предложения за чугунени тенджери ТУК.

Ако искате да прегледате комплетки от чугунен тиган + чугунена тенджера, вижте нашите предложения ТУК


КЛЮЧОВИ СЪОБРАЖЕНИЯ ПРИ ИЗБОРА НА ЧУГУНЕНА ТЕНДЖЕРА

За какво се използва чугунената тенджера?

Чугунените тенджери са вид готварски съдове с плоско дъно и дълбок дизайн. Те често разполагат с дръжки, за да позволят лесно прехвърляне от плота към фурната. Капакът помага за задържане на влагата и предотвратява изсъхването на бавно приготвените храни. Чугунените тенджери обикновено се използват за готвене на месо.

Задушаването е идеално за готвене на твърди парчета месо и е метод на готвене, често използван за приготвяне на яхнии. Чугунените тенджери могат също да се използват за печене, задушаване или пържене на различни храни. Те са идеални за приготвяне на ястия в една тенджера. Запържете месото на котлона, добавете течност, поставете плътно затварящия се капак и прехвърлете във фурната, за да задушите ястието си.

Предимства на готвенето в чугунена тенджера

Въпреки че е възможно да закупите тенджера от материали, различни от чугун, има няколко причини, поради които чугунът е най-добрият избор на много готвачи. Ето няколко убедителни предимства от използването на чугунени съдове:

 • Универсален: Чугунените съдове за готвене могат да издържат на много висока температура. Чугунът е безопасен за фурната и готов за индукция, така че може да се използва с всички видове котлони и фурни.
 • Добавя желязо към храната: Готвенето с чугунени съдове без покритие пренася малки количества желязо в храната ви. Ако имате анемия или дефицит на желязо, може да е полезно да готвите с чугун.
 • Задържа добре топлината: След като чугунът се нагрее, той остава горещ. Това свойство позволява лесно запичане до хрупкавост на храните.
 • Незалепващо: Храните няма да залепнат по повърхността на подходящо подправен чугунен съд за печене. Въпреки че не е толкова хлъзгав като тефлона, това е доста прилична незалепваща повърхност. Можете да изберете емайлиран чугунен тенджера, ако не желаете да полагате усилия за подправяне или поддържане на подправената повърхност на тенджерата.
 • Издръжлив: Чугунът е невероятно издръжлив материал. В много семейства този тип съдове за готвене се предават от поколение на поколение.
 • Евтин: В сравнение със съдове за готвене, изработени от мед или трислойна неръждаема стомана, чугунът е доста достъпен.

Недостатъци на готвенето с чугун

Чугунът има различни предимства, но не е чудодейният материал за готварски съдове. Ето няколко недостатъка от използването на този тип съдове за готвене:

 • Става изключително горещ: След като се нагрее, чугунът задържа топлината доста добре и отнема известно време, за да изстине. Очаквайте дори дръжките на вашата чугунена тенджера да станат доста горещи, така че наличието на дебели ръкавици за готвене или кухненски ръкавици е от съществено значение за предпазване от изгаряния.
 • Тежък: Чугунът е тежък материал и може да не е лесно за всички готвачи да го извадят от шкафа. Също така, изпускането на вашата многокилограмова чугунена тенджера може да причини повреда на вашите подове, плотове или мивка.
 • Не може да се мие в съдомиялна машина: Чугунът трябва да се мие на ръка, за да се поддържа в перфектна форма. След измиване трябва да се изсуши добре, за да се предотврати ръждясване.
 • Трябва да се подправи: Освен ако вашата чугунена тенджера не е емайлирана, тя трябва да се подправи с олио, за да се запази незалепващата му повърхност. Вижте нашето ръководство за подправяне на чугунени съдове в статията ни за чугунени тигани ТУК.
 • Реактивна повърхност: Киселите храни, като доматен сос, реагират с желязното покритие на този тип съдове за готвене и могат да променят вкуса на някои храни.

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ЧУГУНЕНИТЕ ТЕНДЖЕРИ

Емайлиран чугун

Избягвайте необходимостта от редовно подправяне на чугунената повърхност, като изберете емайлирана чугунена тенджера. Изберете тенджера с висококачествен емайл, за да предотвратите отчупване на покритието. Емайлираните чугунени тенджери от висок клас обикновено имат множество слоеве покритие. Покритието трябва да покрива цялата повърхност за готвене.

Термоустойчиви дръжки

Някои марки предлагат тенджери с термоустойчиви дръжки, покрити със защитно покритие. Тези видове дръжки помагат за предотвратяване на случайни изгаряния, но не винаги са безопасни за готвене, което намалява гъвкавостта на съда за готвене. Проверете указанията на производителя, за да сте сигурни, че вашата тенджера е безопасна за фурната.

Дизайн на капака

Една чугунена тенджера трябва да има плътно прилепващ капак, за да се предотврати изтичането на влага. Изберете между капак с копче или стандартна дръжка.

Предварително подправен

Ако предпочитате да изберете неемайлирана тенджера, изберете такава, която е предварително подправена. С течение на времето ще трябва да подправите отново чугуна, но подправеният модел е готов за употреба веднага след изваждането от кутията.

Размер

Чугунените тенджери варират по размер от компактни до големи. Те се предлагат в капацитет от три до шест литра. Ако трябва да нахраните четиричленно семейство, изберете тенджера с капацитет поне пет литра.


АКСЕСОАРИ КЪМ ЧУГУНЕНАТА ТЕНДЖЕРА

 • Дървена лъжица: Избягвайте да надрасквате вашите чугунени съдове, като използвате дървена лъжица вместо метална.
 • Ръкавици за фурна: Вашата чугунена тенджера ще стане много гореща, особено ако се постави във фурната. Купете една или две висококачествени ръкавици за фурна, за да предпазите ръцете си от топлината.
 • Подложка: Защитете вашите плотове и кухненска маса с топлоустойчиви подложки. Можете да избирате от обикновени, утилитарни стилове или можете да намерите декоративни дизайни, които допълват домашния ви декор в допълнение към защитата на вашите повърхности.
 • Масла за чугунени тенджери и тигани: добра идея е да подправите вашите чугунени съдове за готвене с качествено масло, предназначено специално за тази цел.

СЪВЕТИ

Ако сте закупили неподправена чугунена тенджера или просто смятате, че е време да подправите отново повърхността, ето разбивка на това как да подправите своята чугунена тенджера.

Преди да подправите, уверете се, че тенджерата ви е чиста и суха.

 1. Загрейте фурната си до 250ºС.
 2. Намажете растително масло по цялата повърхност на вашите чугунени съдове с хартиена кърпа.
  Не добавяйте твърде много масло. Използването на твърде много може да остави след себе си лепкав филм.
 3. Отстранете излишното масло с хартиена кърпа.
 4. Прехвърлете покритата с олио чугунена тенджера във фурната с главата надолу. Покрийте дъното на фурната с фолио или използвайте тава за печене, за да съберете излишното масло.
 5. Настройте таймера на фурната за 30 минути.
 6. Когато таймерът прозвучи, извадете тенджерата и я оставете настрана, за да се охлади.
 7. Направете това поне още три пъти, за да завършите процеса на подправяне.
Може би ще ви хареса
UA-143862804-2