Най-добрите чугунени тигани

0

Мислите ли да си вземете чугунен тиган? Не сте сами. Хората обичат този кухненски универсален помощник заради неговата производителност, издръжливост и история. Чугунените тигани изискват малко специални грижи, но резултатите са очевидни. Нищо не готви така, както чугунения тиган.

Чугунът се образува чрез изливане на разтопен метал в пясъчна форма. Металът е известен с това, че поддържа постоянна и равномерна топлина и издържа на високи температури. Чугунът може да понесе топлината на газов пламък, скара на дървени въглища или бумтящ лагерен огън, но работи и с електрически печки и индукционни котлони. С малко внимание, чугуненият тиган може да премине от котлон през фурна до маса. Можете да пържите или печете в него.

Чугунът има недостатъци. Плътността, която кара чугуна да задържа топлината толкова добре, го прави и бавнонагряващ. Чугунът е тежък. Реагира на киселини в храната и може да ръждясва без подходящата грижа. Не можете да го миете в съдомиялна машина и трябва да се изсуши веднага.

Един термин, който виждате често, когато обмисляте покупката на чугунен тиган, е „подправянето“. Подправянето е процес на готвене на защитен слой мазнина или масло върху метала. С течение на времето това натрупване създава гладка, незалепваща повърхност. Повечето чугунени тигани се доставят предварително подправени, но е добра идея да добавите малко от вашите собствени грижи. Докато металът не е правилно подправен, храната залепва.

Проучихме някои от най-популярните налични чугунени тигани. В следващата класация ще намерите нашите предложения за най-добрите чугунени тигани.

Ако искате да научите повече за чугунените тигани, прегледайте нашето ръководство за иабор на добър чугунен тиган в статията под продуктите.


Емайлиран Чугунен Тиган Hosse, Black Onyx, 28х28см

Imagesemajlyran Chugunen Tygan Hosse Kvadraten Cheren 28h28sm 800x800w - Най-добрите чугунени тигани - Общи

ВИЖ ДЕТАЙЛИ И ЦЕНА


Емайлиран Чугунен Тиган Hosse, Rubin, Ф24см

 


Емайлиран Чугунен Тиган Hosse, Dijon, 28х28см


Емайлиран Чугунен Грил Тиган Hosse, Bamboo, 28х28см


Вижте още предложения за плоски чугунени тигани ТУК.

Вижте още предложения за чугунени грил-тигани ТУК.

Ако искате да прегледате комплетки от чугунен тиган + чугунена тенджера, вижте нашите предложения ТУК


КАКВО ДА ТЪРСИТЕ В ЧУГУНЕНИЯ ТИГАН

Трябва да е лесно и забавно да се готви с чугунен тиган. Ето някои функции, които да търсите, когато пазарувате.

Размер и тегло

Най-често срещаните размери на чугунен тиган са 24 см и 28 см, но има и някои, които са с по-различн и рамери и форма. Въпреки че всички са полезни, ако ще изберете само един, вероятно ще откриете, че 28-сантиметровият тиган е най-универсалният.

Празен чугунен тиган може да тежи от 2 до 6 кг в зависимост от размера. Обърнете внимание на теглото, ако имате слабост или ограничена подвижност в ръцете, китките или ръцете.

Покритие

Емайлът е вид незалепващо покритие, което не реагира на киселинни храни. Предлага се и в палитра от цветове. Може да помислите за емайлиран чугунен тиган, ако не искате да се занимавате с подправяне на вашите съдове за готвене или искате ярко оцветено допълнение към вашата кухня.

Удобство

Много чугунени тигани имат един или два чучура отстрани, за да улеснят изливането на сосове или горещо олио. Колкото по-голям е чучурът, толкова по-чисто е изливането.

Повечето чугунени тигани, по-големи от 24 см, имат малка помощна дръжка срещу дългата дръжка. Тази дръжка ви помага да повдигнете тежкия тиган, особено когато съдържа храна, течност или гореща мазнина за готвене.

Чугуненият тиган става и остава много горещ. Ще ви трябват една или две подложки за горещи съдове, за да поставите тигана на плота, а естествено ще ви трябват и ръкохватки, за да докосвате удобно дръжките на тигана по време и след готвене. Някои модели се доставят със силиконови втулки за дръжки или специални поставки за тигани.


КАК ДА ПОДПРАВЯТЕ ЧУГУНЕНИЯ ТИГАН

Добре подправеният чугунен тиган изглежда и се усеща по-гладък от нов тиган. Въпреки че повечето съдове за готвене от чугун се доставят предварително подправени, добра идея е да ги подправите сами, за да развиете наистина незалепващите свойства на тигана. Подправяйте тигана всеки път, когато забележите, че храната започва да залепва, усетите грапавост по тигана или оголен метал. Избягвайте да готвите кисели храни (домати или цитрусови плодове) в нов чугунен тиган.

Използвайте хартиена кърпа, за да нанесете масло върху чистата повърхност на тигана, отвътре и отвън. Някои производители препоръчват ленено масло, но царевично, рапично или всякакво растително олио е подходяща алтернатива. Не използвайте спрейове за готвене. Те имат добавки, които пречат на процеса на подправяне.

Стъпки за подправяне на чугунения тиган:

  1. Полирайте леко маслото, така че да изглежда, че попива в метала. В тигана не трябва да има капки или локви масло.
  2. Загрейте тигана с главата надолу в загрята до 200 до 250 градуса фурна за 30 минути. Може да забележите, че тиганът леко пуши; това е нормално. Добра идея е да разстилате фолио под тигана, за да улови капките.
  3. Оставете тигана да изстине.
  4. Повторете процеса три или четири пъти, ако е необходимо.
  5. Гответе с масло или мазнина във вашия чугунен тиган, за да запазите подправката.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Въпрос: Колко струват чугунените тигани?
Отговор: Цената на тигана зависи от много фактори – размер, качество на покритието и на метала, производител и т.н. Може да очаквате за обикновен чугунен тиган да платите около 80-120 лв. Разгледайте различни предложения за обикновени чугунени тигани ТУК, а ако искате да си купите чугунен грил-тиган, вижте предложенията ТУК.

Въпрос: Какво съсипва чугунения тиган?
Отговор: Чугунено покритие може наистина да бъде съсипано само ако е напукано, изкривено, счупено или пробито. Прекалено бързото нагряване на чугунения тиган може да го повреди, както и силен удар. Ръждата и корозията, оставени без контрол, в крайна сметка ще проядат всеки чугун, но повърхностната ръжда може да бъде изчистена и тиганът може да бъде подправен отново, стига физическата цялост на метала да не е нарушена. Честата употреба, бързото почистване и незабавното изсушаване са най-добрите начини да поддържате чугунен тиган в перфектна форма.

Въпрос: Каква е разликата между тиган, грил-тиган и тиган за пържене?
Отговор: Няма реална разлика между тях. Разликата е основно във формата – кръгла или квадратна, дълбочината на съда и това дали идва с капак.

Може би ще ви хареса
UA-143862804-2