12-те най-важни характеристики, които търсим при смесители

0

Сигурно ви се е налагало да потърсите за вашата мивка в банята батерия, или по правилно казано смесител. Ровили сте в нета, питали сте някой по-запознат приятел какъв да изберете, какво точно да гледате, за какво да внимавате. Най-вероятно обаче отговорите са били общи, неудовлетворителни, така че не са помогнали да вземете решение. В тази статия ще се опитаме да дадем отговор на въпроса „Как да избера точният смесител за мивка?“, като посочим 12-те най-важни негови характеристики.Визия

Дизайнът принципно не е най-важното, но е нещото, което успява или да ни впечатли, или да ни отблъсне. Затова го слагаме на първо място. Някой харесва повече заоблените форми, друг – кубичните, трети – ретро дизайна, четвъри – футуристичните форми, пети – по-изчистените, и т.н.

Функционалност и удобство

За да е удобен за ползване, дължината на чучура трябва да е такава, че водната струя да пада минимум в центъра на сифона. Да не е твърде дълъг, за да не излиза от мивката. Височината му трябва да осигури комфортно поставяне на ръцете  под аератора, без да го допират, и без да се удрят в стените на мивката. Тук, разбира се, имат отношение формата и дълбочината на мивката.

Smesiteli1 - 12-те най-важни характеристики, които търсим при смесители - Общи

Марката

Винаги е добра идея да се доверим на утвърдените такива, в т.ч. Ideal Standard. Това не е просто клише. Същата е съчетание на всички характеристики на продукта, за повечето от които дори неподозираме, но са предпоставка или за радост, или за ядове. Пазарът буквално е залят от стотици, повечето от които са много далеч от понятието „качество“ и производствени стандарти. Какво означава това? Да имаш опит и традиции в този сектор, да влагаш качествени материали, да имаш нужните производствени технологии, така че да дадеш адекватна гаранция за продукта, да защитаваш непрекъснато изградения имидж.

Живот

Горната точка има пряко отношение към по-дългия живот на смесителя, неговото безпроблемно ползване във времето. Сериозните фирми в това отношение правят безброй тестове, за да го осигурят. Например има производител, който е изтествал и гарантира 500 000 движения на ръкохватката. Правят се тестове за издръжливост на меки връзки, температурни шокове и мн.др.

Smesiteli2 - 12-те най-важни характеристики, които търсим при смесители - Общи

Поддръжка и бляскав вид

GROHE Spare Parts Fittings (banyamag.com). Смесителят трябва да може да се почиства лесно, и да запази добрия си външен вид. За целта той трябва да има хубаво покритие – като материал, като технология на нанасяне, като дебелина (в микрони). Производителите го наричат с най-различни имена – хром/никел, Evershine, Starlight, PVD и др. Има гаранции, стигащи до 7 години за покритие. При некачествените може да си свалите покритието още при първото избърсване с препарат. Тук съветът ни е да внимавате с препаратите и да избягвате такива, които в състава си имат силни киселини. Колкото и добро да е то, може да се изненадате неприятно от резултата.

Smesiteli3 - 12-те най-важни характеристики, които търсим при смесители - Общи

Сервизиране

Тук производителят/продавачът трябва да го е осигурил. Сериозните фирми имат мобилни сервизи , които минават у дома и решават възникнали проблеми. Представете си, че дефектиралия смесител трябва  да го демонтирате и занесете в магазина. Същият, по закон има право реши проблема до 30 дни. Какво правите през това време? Тапи, резервен смесител…

Резервни части

Керамичен затварящ механизъм (banyamag.com). Сериозните фирми задължително поддържат такива, дори за десетилетия напред, дори след спирането от производство на определения модел. Несериозните разчитат на замяната на целия смесител. Ами ако същият модел вече го няма? А сте отделили толкова време и внимание при избора му.

Гаранция

Стандартната законова гаранция в ЕС е 2 години. Сериозните марки обикновено дават т.нар. удължена гаранция, която обикновено е не по-малко от 5. Това означава, че същият е сигурен в продукта си, както и в системата си на удовлетворяване на рекламации.

Шум

GROHE Bathroom Fittings (banyamag.com). Никак не е за подценявяне. Някои марки са толково шумни, че ги чуват всички комшии от блока. А вие не може да спите, ако някой се къпе…

Икономия

 Cerabase смесител за умивалник (banyamag.com) За мнозина това е най-важното търсено качество при смесителя. Това се постига чрез технология или през аератора, или през керамичната глава. Има варианти с 5л/мин, 3,8 л/мин, 2 л/мин.

Лесен монтаж

GROHE Bathroom Fittings (banyamag.com). Представете си вариант в който майсторът ви иска повече пари, защото го „затруднявате“. Някои производители рекламират лесния си монтаж, където жена монтира смесителя само с инструмент от комплекта

Екологични норми

Смесител за умивалник Atlas (banyamag.com). Едно понятие, което звучи абстрактно, но големите производителите се стараят да го прилагат, като визия за опазване на природата и ангажираност към нея. Хартиени опаковки, рециклируеми материали, соларни панели в производство, засадени дървета с част от стойността на продукти и т.н.


В заключение

Убедихте се, че има доста неща, за които да помислите при избора. Всеки продукт, който купуваме, опира до това, на коя марка ще се доверим. В случай, че тя не ви говори нищо и няма с кой да се посъветвате, просто гледайте гаранцията да е дълга, и разбира се, как е обезпечена тя. За да може продуктът, който сте си купили, да ви служи вярно, да ви носи приятни емоции, а не обратното.

Може би ще ви хареса
UA-143862804-2